Je overweegt om een of meer kittens in huis te nemen. Kittens brengen leven, gezelschap en humor, ik geef je dus geen ongelijk! Maar voordat je begint aan een verbinding van mogelijk meer dan twintig jaar, is het natuurlijk wel van belang dat je een goede keuze maakt. In dit artikel help ik je op weg.

Waarom een kat?

Een kat biedt gezelschap, maar is zelfstandig. Dat is wat veel mensen aantrekt tot deze bijzondere dieren. Ze zijn eigenzinnig en trots. 

Toch kiezen ze er graag voor om bij ons te leven. En dat niet alleen. Veel katten volgen hun baasjes overal in huis, liggen hele avonden met ze te kroelen op de bank en voeren hele ‘gesprekken’ met ze. 

Nog een reden voor een eigen huistijger: het jachtinstinct waarmee je zo heerlijk met ze kunt spelen en waarmee ze – meestal – de muizen op afstand weten te houden.

 

Hoe dan ook, katten zijn in onze samenleving niet meer weg te denken. Op dit moment telt Nederland ongeveer 2,6 miljoen huiskatten. Je bent dus niet de enige die katten fantastisch gezelschap vindt.

Wat verandert een kat in huis?

Een kat brengt gezelschap, dat noemden we net ook al even. Geen kat is hetzelfde, maar voor alle katteneigenaren geldt: je deelt je woning met een dier met een eigen willetje. Je zal niet alleen praktische zaken moeten aanpassen (denk aan een of meerdere kattenbakken, krabpalen, drinkbakken en voerbakken). 

Nee, een kat kan ook de dynamiek in huis veranderen. Het is heel goed mogelijk dat jij ‘s ochtends uit bed gemiauwd wordt, omdat je nieuwe kameraad vindt dat het etenstijd is. Of dat je je eten niet meer zomaar op tafel kunt laten staan, omdat hij of zij het eten er ook wel heel smakelijk uit vindt zien. En misschien ben jij wel heel erg gehecht aan jouw meubilair en gordijnen, maar vindt jouw nieuwe kitten het heerlijk om daar haar klauwen in te zetten. 

Wees je bewust van deze veranderingen en neem ze mee in je overwegingen. Het is niet erg om te beslissen dat een kat (of kitten) misschien niet voor jou is, maar het is wel heel sneu als je daar achterkomt als je nieuwe vriendje inmiddels al in huis is.  

Jouw thuissituatie en jij/jullie

Van belang bij jouw overweging of je een kitten neemt en welke persoonlijkheid bij je past, is ook zeker jouw thuissituatie.

Woon je klein? Een druk kitten heeft meer leefruimte nodig. Of woon je heel groot? Een angstig, teruggetrokken katje komt dan mogelijk niet tot zijn recht.

Heb jij kinderen? Dan is een angstig kitten misschien niet helemaal voor jou. Werk jij veel thuis? Dan ben jij misschien wel het perfecte huisje voor een heel aanhankelijk kitten. En wil jij heel graag heel veel knuffelen? Besef je ook dat niet elk kitten graag opgepakt en vastgehouden wordt.

Verplichtingen

Een kitten (of kat) in huis brengt ook verplichtingen met zich mee. Natuurlijk heeft een kat elke dag vers water en eten nodig. Ook dient de kattenbak dagelijks uitgeschept en regelmatig verschoond te worden. 

Een kat moet verder ontvlooid en ontwormd worden. Hoe vaak dit gebeurt, hangt enigszins af van jouw situatie: komen je katten buiten? Heb je andere dieren die buiten komen? In beide gevallen heb je grotere kans op ongedierte en doe je er goed aan hier regelmatig tegen te behandelen. Let op: niet elk merk is even goed! Ga bij je dierenarts na welke middelen goed werken. 

Elk jaar ga je langs de dierenarts voor een jaarlijkse gezondheidscheck. Maar heb je in tussentijd het idee dat iets niet klopt, wacht dan niet te lang en maak een afspraak met je dierenarts.

Sommige katten ontwikkelen, om wat voor reden dan ook, gedragsproblemen. Voor jezelf en je kat is het aan te raden hier in een vroeg stadium hulp bij te zoeken van een kattengedragstherapeut. Heb je je kat geadopteerd bij het asiel? Dan kun je daar vaak ook terecht met je vragen.

Kitten of volwassen kat?

We weten allemaal dat kittens schattig en onweerstaanbaar zijn. Maar kittens moeten ook nog een hoop leren en hebben al snel overtollige energie. Energie die kan leiden tot ongewenst gedrag.

Je kunt een kitten heel veel leren, maar het is oneerlijk te verwachten dat ze zich vanaf dag een voortreffelijk gedragen. Daarom is het goed om na te denken of jij het geduld en de tijd hebt om je kitten de aandacht te geven die het nodig heeft. Word je enthousiast van het idee dat je een katje helemaal kunt zien opgroeien en zich kan zien ontwikkelen van het jonge begin? En vind je het niet erg om daar energie in te stoppen? Misschien is een kitten dan wat voor jou. Overweeg dan wel een duo in huis te nemen, later in dit artikel schrijf ik hierover meer.

Maar word je een beetje kriebelig van het idee dat een kitten de boel bij je afbreekt. Ben je gehecht aan je designerstoelen. Of heb je weinig tijd? Misschien is het dan de overweging waard om naar volwassen katten te gaan kijken. Bij de dierenopvangcentra in het land zijn jaarlijks ongelooflijk veel volwassen diertjes die op zoek zijn naar hun furrever home. 

Het voordeel van een volwassen kat? De persoonlijkheid is al gevormd, je weet dus wat je krijgt. Volwassen katten zijn over het algemeen rustiger en minder geneigd tot slopen, gewoon omdat ze een stuk minder energie hebben. Dat neemt overigens niet weg dat ook een volwassen kat uitdaging (spel) en aandacht nodig heeft. En ook volwassen katten kunnen gefrustreerd raken en deze frustratie afreageren. 

Een of twee kittens?

Omdat kittens zoveel energie hebben, is het van belang dat ze voldoende worden beziggehouden. En hoeveel jij ook met ze speelt, je kunt niet op tegen een ander kitten. Naast het vertier dat ze halen uit het spel met elkaar, leren kittens ook belangrijke sociale lessen van elkaar. Dit gebeurt hun hele leven, maar voornamelijk in de eerste anderhalf a twee jaar kunnen soortgenoten heel veel leren uit contact met elkaar.

Wij plaatsen kittens dan ook vaak in duo’s. Dat betekent soms ook dat mensen afhaken, omdat ze twee katten teveel vinden. 

Onze ervaring is dat het houden van twee kittens uiteindelijk zorgt voor minder werk en minder (gedrags)problemen. Wat wij ook prachtig vinden om te zien, is dat veel van onze duo’s onafscheidelijk blijven. Ze liggen eindeloos bij elkaar, wassen elkaar en spelen uren samen. 

Maar wij hebben al een kat

Voor een jongere kat (maximaal 1 jaar oud) is het vaak gezellig om er een kitten bij te krijgen. Katten van deze leeftijd zijn zelf ook nog volop in ontwikkeling en kunnen meekomen in het energieniveau van een kitten. Een enkele uitzondering daargelaten, vinden oudere katten kittens vaak te druk. En omdat een kitten vaak tegen de negatieve reactie van een oudere kat aanloopt, raakt deze gefrustreerd. De wederzijdse irritatie en frustratie kan leiden tot een negatieve spiraal, waardoor er heel veel stress ontstaat bij beide katten. Wij nemen dat risico liever niet. Heb je een oudere kat? Neem er dan twee kittens bij die elkaar kunnen vermaken en zorg dat je senior de ruimte krijgt om zich terug te trekken als dat nodig blijkt. 

Waar haal je je kitten vandaan?

Wij zijn misschien een beetje bevooroordeeld. Natuurlijk zijn wij voorstanders van adoptie uit het dierenasiel. Je geeft dieren een goede tweede kans en draagt vaak ook bij aan het aanpakken van het zwerfkattenprobleem. 

Daarbij heb je bij asiels vaak met kundige mensen te maken. Ze weten waar ze het over hebben en zijn bedreven in het vinden van de juiste match tussen kat en eigenaar. Dat geldt overigens ook voor pleeggezinnen, die hun kittens heel goed kennen en ook weten wat hun kitten nodig heeft.

Houd er wel rekening mee dat er in de wintermaanden en het vroege voorjaar vrijwel geen kittens worden geboren. Je zult dan ook heel weinig kittens zien op www.ikzoekbaas.nl in die periode.

Natuurlijk kun je ook kijken bij fokkers. Het voordeel van een goede fokker is dat je weet wat de achtergrond van een kitten is en dat er zorgvuldig wordt omgegaan met het weghouden van erfelijke gezondheidsproblemen. Wees kritisch op de fokker. Zorg dat ze zijn aangesloten bij een rassenvereniging en dat ze hun kittens niet te jong plaatsen. Let op de gezondheid van de ouderdieren en van de kittens en bij twijfel: niet doen! 

Tegenwoordig worden op websites als Marktplaats ook veel dieren aangeboden. Ik ben er geen grote fan van. Je weet vaak weinig van de ouderdieren, dieren worden vaak te jong bij de moeder weggehaald en je draagt in veel gevallen bij aan het fokken van ‘pleziernestjes’. En dat terwijl dierenasiels in en rondom de zomerperiode propvol zitten met kittens. 

Kater of poes?

Er worden weleens verschillen benoemd tussen katers en poezen. Katers zouden rustiger en liever zijn. Poezen langer energiek. Maar persoonlijkheden zijn zo verschillend bij katten van hetzelfde geslacht, dat dat verre van alles zegt.

Waar wel rekening mee moet worden gehouden, is dat poezen ook in de natuur veelal in groepen leven. Katers zijn eerder solitair (ze leven op zichzelf). Daarom zullen volwassen poezen sneller een jongere poes accepteren dan een jonge kater. Toch zegt dat nog niet alles. Kijk bij het matchen van twee vreemde katten dan ook eerder naar de persoonlijkheid. 

Hoe oud moet een kitten zijn?

Wettelijk moet een kitten zeven weken oud zijn om bij de moeder weggehaald te worden. Dit is wel echt nog piepjong. Tot een leeftijd van veertien weken leren kittens onderlinge sociale vaardigheden en in het wild gaat een kitten dan ook vaak zijn eigen weg rond die leeftijd. Uitzonderingen zijn wilde poezengroepen, waarbij moeders, dochters, tantes en nichten samen optrekken.

In de tweede socialisatieperiode (8-14 weken) leren kittens ook wanneer ze te ver gaan. Wanneer een kitten te jong geplaatst wordt, zie je nog weleens dat ze erg ruw spelen met de baasjes en veel klauwtjes en tandjes gebruiken. Om probleemgedrag te voorkomen is het dan ook beter om een kitten ruim de tijd te geven van broertjes, zusjes en moeder te leren. 

Kittens worden bij ons dierenasiel op een leeftijd van 9 en 12 weken ingeënt. Wanneer de tweede enting geen reactie geeft bij de kleintjes, kunnen ze in principe geplaatst worden. Wat ons betreft is twaalf weken een goede leeftijd voor plaatsing.

De klik

Wij schrijven er best veel over: de klik met een kitten. Wij vinden deze klik heel belangrijk bij het maken van een match. Baasjes zien een kitten en zijn op slag verliefd. En kittens zijn niet weg te krijgen bij hun nieuwe persoon. Het blijft een bijzonder moment! 

Neem de tijd om een kitten te leren kennen. Ga erbij zitten, knuffel en speel ermee en geef de kleine wat lekkers. Zo krijg je alle aspecten van een kitten te zien en kan je een eerlijke keuze maken.

De klik is natuurlijk niet alles. Ben jij verliefd op een heel druk kitten, maar ben jij alleen avonden thuis, dan kun misschien toch beter nee zeggen. Het gaat er natuurlijk ook om of jij het dier kunt bieden wat het nodig heeft. 

Maar wij raden wel aan de klik een belangrijk onderdeel van jouw keuze voor een kitten te laten zijn. Voel jij geen verbinding met een diertje, dan is het mogelijk niet jouw ideale huisdier. Dan kan verder kijken een betere optie zijn.

Weet jij het al?

Na het lezen van dit stuk ben je hopelijk aan het denken gezet. Wat is het geworden: wel of geen kitten in huis? Welke keuzes maak je hierbij? En waarom? Laat het weten in een reactie!