Dus je hebt besloten een of meer kittens te adopteren bij de Foster Kitten Farm. Wat leuk! Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Let op:

In verband met het Coronavirus is onze plaatsingsprocedure wat aangepast. Mocht je interesse hebben in onze kittens, dan leggen we je graag uit wat er is veranderd.

Dierenopvangcentrum (DOC) Breda​

Goed om te weten is dat wij pleeggezin zijn voor Dierenopvangcentrum (DOC) Breda. Dat houdt in dat wij kittens voor hen opvangen, verzorgen en plaatsen. Onze plaatsing gaat dan ook volgens het protocol van het DOC.

Een kitten dat bij ons wordt opgevangen, is voor plaatsing ingeënt, gecastreerd, gechipt, ontwormd en ontvlooid. Verder is een kitten gezond verklaard. Mocht een kitten chronisch ziek zijn, maar wel geplaatst kunnen worden, dan zijn wij hier altijd eerlijk en transparant over. Dat geldt overigens ook voor gedragsproblematiek. 

Wij plaatsen kittens op zijn vroegst vanaf een leeftijd van 12 weken. Zo krijgen ze voldoende tijd om zich sociaal en fysiek te ontwikkelen in bijzijn van hun moeder en/of nestgenootjes. 

Kan ik een kitten reserveren?

Tijdens het grootbrengen van de kittens, is het mogelijk bij ze te komen kijken. Dit is goed voor de socialisatie van de kittens en geeft jou de mogelijkheid al eerder betrokken te zijn bij het nest.

Helaas kunnen wij nog geen reserveringen plaatsen voordat een kitten door de dierenarts gezond is verklaard. Wij weten niet welke problemen een kitten nog kan ontwikkelen en willen teleurstellingen voorkomen. Wel hebben wij als Foster Kitten Farm een ‘interesselijst’. Wanneer de kittens dan klaar zijn voor adoptie, kijken we of daar per kitten (of duo) een goede match op staat.

Hebben wij zodra kittens plaatsbaar zijn nog geen goede match gevonden, dan plaatsen wij onze kittens op de website van Dierenopvangcentrum Breda en www.dierenasiels.com.

Een of twee kittens?

Wij plaatsen kittens over het algemeen in duo's. Vooral als er geen andere jonge katten in huis zijn, vinden wij dit van belang. Waarom?

Sociale ontwikkeling

Een kitten ontwikkelt zich sociaal en fysiek nog lang na plaatsing. Kittens corrigeren elkaar in het spel, waardoor ze van elkaar leren grenzen beter op te pakken. Dit doen ze hun hele leven, maar vooral de, grofweg, eerste twee jaar leren kittens en jonge katten nog veel van soortgenoten op het gebied van 'kattenetiquette'. Dit vertaalt zich ook naar het gedrag richting mensen.

Gezelliger samen

Kittens die wij samen plaatsen, hebben een goede klik met elkaar. Daar letten wij specifiek op. Tot nu toe zien we dat deze duo's samen slapen, spelen en op avontuur gaan. Wij horen zo vaak terug van de baasjes dat het heerlijk is om naar deze taferelen te kijken. Daarbij merken wij dat kittens die we samen plaatsen, vaak ook sneller wennen in hun nieuwe thuis omdat ze elkaar hebben.

Druktemakers

Kittens zijn echte druktemakers. Ze hebben heel veel energie en die moet eruit. Een kitten alleen zal deze energie vaker botvieren op gordijnen, meubilair en zijn baasjes. Twee kittens houden elkaar bezig en maken elkaar in het spel moe. Dat betekent niet dat ze nooit meer kattenkwaad uithalen, het blijven immers jonge dieren met massa's energie. Nog een reden om voor twee kittens te gaan.

Maar wij hebben al een andere kat

Heb je een andere jonge kat van maximaal een jaar in huis, dan zou dat een goede match kunnen zijn voor een van onze kittens. Wij kijken bij deze matching naar factoren als persoonlijkheid, geslacht en energieniveau. Wij raden af een kitten alleen te plaatsen bij een kat die ouder is dan een jaar, tenzij er goede reden is te geloven dat deze kittens leuk vindt. Bijvoorbeeld omdat dit gebleken is uit eerder contact met kittens. Over het algemeen geldt dat een kitten alleen de oudere kat veel stress bezorgt en het kitten gefrustreerd raakt omdat de oudere kat niet wil spelen. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel waarbij je oudere kat en kitten echt een hekel aan elkaar krijgen met alle gevolgen van dien.

Hoe kiezen jullie een match?

Wij inventariseren alle reacties op onze kittens en kijken naar onder andere de gezinssamenstelling, woonsituatie, ervaring, persoonlijkheid en wensen. Dit vergelijken wij met de behoeften en persoonlijkheid van onze kittens. Uit onze reacties kiezen wij maximaal twee kandidaten die we uitnodigen voor een kennismaking met ons en de kittens.

We trekken genoeg tijd uit om te zien of er in werkelijkheid ook een klik is. Als je namelijk lang genoeg blijft zitten bij kittens, hebben ze tijd om aan je te wennen en krijg je hun echte persoonlijkheidjes te zien. Voor ons is het belangrijk te zien hoe natuurlijk de wisselwerking is. Wij gaan voornamelijk af op deze persoonlijke klik, maar vinden het natuurlijk ook belangrijk dat een druk kitten voldoende ruimte krijgt en een angstig kitten voldoende rust.

Ben je de enige kandidaat voor de kittens, dan spreken we af dat we er beiden nog een nachtje over slapen. De volgende dag bespreken we dan of er van beide kanten een match is. Bij meerdere kandidaten kan het wat langer duren.

Hoera! Een match!

Je bent gematcht met een (of meer) van onze kittens, gefeliciteerd! Wat gebeurt er nu?

Wij gaan een afspraak met jou maken voor het ophalen van de kittens.

1) Je komt bij ons langs om de papieren van je kitten(s) op te halen. Neem gelijk je kattencarrier met een dekentje en een speeltje mee. Deze laat je even bij ons achter zodat de kittens er in tussentijd aan kunnen wennen;

2) Je gaat langs bij DOC Breda om daar het papierwerk te regelen en te betalen voor de adoptie. Dit kan op maandag t/m zaterdag van 11 tot 16u;

3) Je komt bij ons terug met het ingevulde papierwerk zodat wij weten dat bij het DOC alles is geregeld. We gaan even bij de kittens zitten voordat jullie ze meenemen. Zo kunnen wij afscheid nemen en kunnen de kittens weer even aan jullie wennen, zodat ze straks thuis bij jullie al één ding hebben dat bekend voor ze is.

De kittens mogen met jullie mee!

Mensen kijken ons altijd een beetje raar aan als wij zeggen dat het afscheid voor ons het mooiste moment is van pleeggezin zijn. Maar het is echt waar! Er is niks mooiers dan te zien hoe zo'n kleintje een nieuw, mooi leven tegemoet gaat.