Jij denkt erover na om pleeggezin te worden. Je vindt kittens immers superleuk en wil iets goeds doen voor die arme prullen. In dit artikel schrijf ik meer over wat je nodig hebt om als pleeggezin aan de slag te kunnen. Ik schrijf natuurlijk vanuit onze eigen ervaring als pleeggezin voor het Dierenopvangcentrum (DOC) Breda. Het kan zijn dat andere zwerfkattenprojecten andere voorwaarden kennen.

Het profiel van een pleeggezin

Jij vindt katten niet alleen leuk, je hebt ook kennis in huis en bent bereid om je verder te verdiepen in kattengedrag en kittenverzorging.

Je bent doortastend en hebt door wanneer er iets veranderd in het gedrag of de gezondheid van een kitten of moederpoes. Jij onderneemt ook actie wanneer dit nodig is.

Jij kijkt ernaar uit kittens in je huis te verwelkomen en bent in staat afscheid van ze te nemen zodra ze een nieuw huisje hebben gevonden.

Jij kan en wil je leven zo inrichten dat je genoeg tijd hebt voor de verzorging van de kittens. Deze kan erg intensief zijn, zeker bij moederloze, zieke of angstige kittens.

Jij kunt met de kittens naar de asieldierenarts en kunt kittens en de benodigdheden ophalen bij het dierenasiel.

Eventuele eigen huisdieren zijn gezond en ingeënt, jouw katten zijn gecastreerd. Verder beschik je over de mogelijkheid ze permanent te scheiden van je eigen dieren.

Wat heb je nodig?

In jouw huis heb je een aparte kamer waar je de kittens kunt opvangen. Deze ruimte beschikt over vloeren die gemakkelijk te reinigen zijn (bijvoorbeeld laminaat of tegels).

Je vindt het leuk om actief op zoek te gaan naar nieuwe baasjes voor jouw kittens. Bij de Dierenbescherming kun je ze aanbieden op www.ikzoekbaas.nl.

Je beschikt over vervoer om de asieldierenarts te bezoeken en kittens en hulpmiddelen op te halen bij het dierenasiel.

Wat houdt het in?

Dit is een brede vraag, want wat pleeggezin zijn inhoudt, hangt sterk af van hoe verwilderd de kittens zijn, van de leeftijd, het al dan niet opvangen van een moederpoes en de medische toestand van jouw kleintjes. Over het algemeen geldt het volgende:

Je zorgt dat bij jou opgevangen kittens goed gesocialiseerd worden. Dit houdt in dat je ze gedoseerd laat wennen aan allerlei verschillende invloeden, zodat het gewone kattenleven straks geen geheimen kent voor 'jouw' kittens.

Je zorgt dat de ruimte waar de kittens in verblijven schoon is. Dat betekent regelmatig stofzuigen, dweilen en stoffen. Ook dient de kattenbak regelmatig leeggeschept en verschoond te worden. En voor de komst van elk nieuw nestje ondergaat jouw kittenkamer een grote schoonmaak.

Je houdt de administratie bij van jouw kittens en weegt ze regelmatig om te kijken of ze voldoende aankomen.

Je zorgt natuurlijk dat jouw kittens voorzien worden van alle medische en niet-medische zorg. Soms betekent dat dagelijks de voer- en waterbakjes verversen. Maar wordt een kitten ziek of heb je weeskittens, dan wordt de voeder- en medicijncyclus intensiever.

Je schrijft een tekst voor www.ikzoekbaas.nl en levert beeldmateriaal aan. De reacties van de nieuwe baasjes inventariseer jij. Bij DOC Breda krijgen wij de regie over waar een kitten terecht komt. Dat houdt in dat mensen bij ons thuis langskomen om kennis te maken met kittens en dat wij beslissen waar ze terecht komen. Het uiteindelijke papierwerk en de betalingen handelt DOC Breda af.

Waar hoef jij niet voor te zorgen?

Welke zaken worden gefaciliteerd voor het opvangen van pleegkittens, verschilt per zwerfkattenproject. Wij krijgen van Dierenopvangcentrum Breda (onderdeel van de Dierenbescherming) de volgende zaken:

1) Voerbakjes en voer

2) Kattenbakken en kattenbakvulling

3) Waar nodig blikvoer (bijvoorbeeld wanneer medicatie gegeven moet worden)

4) Dierenarts- en medicijnkosten worden gedekt door het asiel, daarvoor gaan we wel naar de asieldierenarts toe

5) Ontvlooings- en ontwormingsmiddel

6) Als het er is: krabpalen, mandjes en speelgoed

Poeh.. dat is nogal wat!

Ja, pleeggezin zijn is best een verantwoordelijkheid en nu ik het zo opsom, klinkt het als een dagtaak. Maar wij zijn in staat dit te doen naast ons werk. Wij merken dat onze kittentijd in de plaats is gekomen van nutteloze tijd achter de TV of computer. En over het algemeen vinden wij de zorg voor de kittens ontspannend en zingevend. 

Wij zouden het iedereen met liefde voor katten aanraden. En veel opvangcentra zijn op zoek naar pleeggezinnen. Dus lijkt het je wat? Neem dan eens contact met ze op!

Lijkt het jou leuk om pleeggezin te worden? Leuk! Er zijn heel wat zwerfkattenprojecten in het land. Wij zijn pleeggezin voor Dierenopvangcentrum Breda. Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden en woon je maximaal 30 km bij hen vandaan? Neem dan eens contact met ze op.