De hoeveelheid opgevangen kittens en moederpoezen bij de Foster Kitten Farm telt inmiddels 36. En het opvangen van kittens brengt zoveel moois en fijns in ons leven dat we voorlopig ook echt niet van plan zijn te stoppen. Maar wat maakt het nou zo leuk? Zo bijzonder? Voor ons zijn dat deze tien punten:

1: Kittens zijn leuk!

De eerste is misschien een klein beetje voor de hand liggend, maar kittens zijn echt heel leuk! Van de pieperige miauwtjes tot de wiebelende kontjes. Die kleine pluizenbolletjes zijn zoveel beter vermaak dan je televisie. 

Wij zitten letterlijk avonden op rij vertederd te kijken hoe ze zich ontwikkelen en lachen ons soms suf om de komische capriolen die ze uithalen. 

Conclusie: Je leven wordt echt leuker met pleegkittens in huis!

2: Een eerlijke kans op een fijn leven

Wij hebben al een aantal kittens opgevangen die een bolletje ellende waren toen ze bij ons binnenkwamen. Maar voor elk kitten dat op straat leeft, geldt: hun kans op overleven is relatief klein en hun leven zal niet gemakkelijk zijn. Die kansen worden beter wanneer ze van straat worden gehaald.

Wanneer je een kitten in huis neemt als pleeggezin, zorg je niet alleen voor een natje en een droogje, je socialiseert en verzorgt zo’n kleintje totdat ze eraan toe zijn naar hun furrever home te gaan. Dit is zo dankbaar en zonder twijfel een van de mooiste aspecten aan pleeggezin zijn.

3: Het werkt rustgevend en helend

Wij spreken uit ervaring als we zeggen dat het in 2018 beginnen met het opvangen van kittens een van onze betere keuzes is geweest van die tijd. Wij gingen door een heel heftige periode in ons leven heen waarin de wereld een minder fijne plek leek. Maar je kan niet naar een moederpoes met kittens kijken zonder de wereld even een beetje mooier te vinden.

Als je zo’n kleintje elke keer weer ziet doorzetten totdat het eindelijk lukt om op de pootjes te staan, dan moet je wel even juichen. Ja, kittens opvangen heeft voor ons helend gewerkt.

4. Het brengt structuur in je leven

Ben jij zo iemand die het lastig vindt een ritme te vinden, dan vinden de kittens dat voor je! Minimaal twee keer per dag ga je naar die hummels toe voor de dagelijkse zorg. En heb je flessenkittens, dan hebben ze je elke paar uur nodig. Toch weer een extra reden om op tijd je bed uit te komen.

5. Schattige kittens (zonder bij te dragen aan het zwerfkattenprobleem)

Nederland kent zwerfkattenproblematiek. Dat is de reden dat pleeggezinnen nodig zijn. Toch kunnen veel mensen niet weerstaan een nestje te nemen, want kittens zijn toch wel heel schattig. Nu kun je dus elk jaar een (of meer!) nestjes in huis nemen, zonder dat je bijdraagt aan dat probleem. Dat is leuk voor jou, voor je kinderen en voor je omgeving die allemaal op socialisatievisite mag komen. Je moet eens kijken hoeveel meer mensen er opeens over de vloer willen komen!

6. Je draagt bij aan de oplossing van een maatschappelijk probleem

Dus jij wil iets goeds doen? Voor veel mensen is dat een reden om vrijwilligerswerk te gaan doen. Het is altijd zoeken naar iets waar je niet alleen goed mee doet, maar waar jij je ook goed bij voelt. Pleeggezin voor kittens zijn, hoort voor ons zeker in dat rijtje thuis. 

 

In Nederland zijn er tienduizenden tot honderdduizenden zwerfkatten. Het aantal is onbekend, maar bekend is wel dat elk jaar in Dierenopvangcentrum Breda alleen al zo’n 400 kittens worden opgevangen. Zij zijn deel van een castratieproject, waardoor deze kleintjes geen kittens meer kunnen krijgen. 

Er zijn in Nederland heel wat van dit soort zwerfkattenprojecten te vinden. Allemaal hebben ze als doelstelling de populatie zwerfkatten te controleren en/of te verkleinen. (Zwerf)katten kunnen zich namelijk razendsnel voortplanten. En zonder zulke programma’s zou het leed van de katten en de overlast voor mens en natuur ongekend zijn. 

7. Je leert een hoop over katten

Als pleeggezin hoef je echt geen expert in kattengedrag of -gezondheid te zijn. Het vraagt wel om een open blik en bereidheid om te luisteren en handelen naar de adviezen van mensen die er veel van af weten. Dat doen wij dan ook.

Omdat wij zoveel verschillende soorten kittens binnenkrijgen, leren wij door te luisteren en veel te lezen ontzettend veel bij over kittens, kittenverzorging en kitten-mensinteractie. Je leert ook begrijpen wat een kitten nodig heeft.

Inmiddels durven wij ook zelf voorzichtig inschattingen te maken en adviezen te geven. Waar je als pleeggezin voornamelijk goed in wordt na een tijdje: de volwassen karakters  inschatten bij de kittens die je opvangt! Je leert daarbij inzien wanneer je een goede match tussen kitten en toekomstig baasje ziet gebeuren. 

8. Het geeft voldoening

Welk soort kitten je ook binnenkrijgt, bij binnenkomst heb je een doel. Misschien is het kitten angstig en wil je hem of haar benaderbaar maken. Of het kitten is ziek en je wil hem beter maken. Mogelijk is je kitten nog heel mini en is je doel dat het gezond groot wordt gebracht. 

Uiteindelijk zorgt jouw investering in tijd en liefde voor hoe je kitten zich ontwikkelt op al deze fronten. Er zijn kittens bij die misschien nooit 100% beter worden of mensen 100% vertrouwen. Maar de stappen die zo’n kleintje zet zijn aan jou te danken. En dat geeft voldoening!

9. De blije gezichten van nieuwe baasjes

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het opvangen van kittens: je maakt niet alleen kittens blij, maar ook hun nieuwe baasjes. Wanneer wij mensen vertellen dat zij een match zijn met hun nieuwe kittens, is de uitbundigheid altijd voelbaar. Ze krijgen immers een of meerdere nieuwe maatjes voor de komende 15+ jaar waar ze lief en leed mee delen. En daar heb jij de basis voor gelegd. Fantastisch toch?

Als de nieuwe baasjes langskomen om hun ‘kroost’ op te halen, is de glimlach vaak niet meer van hun gezicht te halen. Omdat wij de matches mogen maken en daar ook echt achter staan, is het ook voor ons een moment van feest. Hier werken wij al die tijd naartoe!

10. Sociale contacten

Hè wat? Sociale contacten? Jazeker! Niet dat je een sociaal wonder hoeft te zijn als pleeggezin, hoor. Maar wij zien of spreken de medewerkers van Dierenopvangcentrum Breda zeker maandelijks en doen leuke contacten op met nieuwe kittenbaasjes. 

Wat je vaak merkt bij de kittenvisite van potentiële baasjes, is dat je sowieso al één ding gemeen hebt: je liefde voor katten. En dat is een hartstikke leuke basis. Daarbij krijgen wij nog dagelijks leuke  verhaaltjes, foto’s en filmpjes van baasjes die bij ons hebben geadopteerd. En dat vinden we fantastisch.

Als baasjes dat op prijs stellen, proberen we altijd nog eens langs te komen om te kijken hoe het met ‘onze’ kittens gaat. En zij vinden het vaak leuk om nog eens bij ons langs te gaan om kittens te knuffelen en zo te helpen bij de socialisatie. Zo bouw je toch een band op. We hebben er zelfs vrienden aan over gehouden. Hoe bijzonder is dat?

Wil jij nu ook pleeggezin worden?

Leuk dat ons enthousiasme is overgewaaid!

Ik schreef afgelopen week al een artikel over wat je nodig hebt om pleeggezin te kunnen worden. Dat lees je hier. 

En ben jij al pleeggezin? Maar heb je voordelen ervaren die je niet in onze blogpost leest? Of herken jij je heel erg in onze post? Laat het ons weten in een reactie!