Wanneer baasjes beseffen dat ze bij ons een of meer kittens adopteren, is er gelijk een enorm enthousiasme. Een enthousiasme dat zich meer dan eens uit in bijna oncontroleerbare koopwoede. Het is zo’n leuk proces om al die leuke, lieve en schattige producten in huis te halen voor jouw toekomstige huisgenootje(s). Wij kunnen daar helemaal in meekomen. Onze handen jeuken ook als we de kattenafdeling passeren, echt waar!

Om de baasjes op weg te helpen, geef ik jullie vandaag een ‘basis kittenuitzet’. Dus wat heb je nodig als je een kitten in huis haalt? Ik benoem hier voornamelijk wat je nodig hebt en waar je op moet letten.

Wil je meer weten over een specifiek onderwerp? Laat het me dan weten. Mogelijk schrijf ik er dan nog eens een blog over!

Speelgoed

Katten zijn van nature jagers. Dat betekent dat ze, zeker op jonge leeftijd, heel veel energie hebben. In hun leven bij ons hoeven ze die energie niet te besteden aan de jacht op hun voedsel, waardoor kittens vaak stuiterballetjes worden. Als ze die energie niet in het spel kwijt kunnen, is de kans groter dat je meubilair eraan moet geloven. En daarbij is spelen met je kitten een geweldige manier om een band met elkaar op te bouwen.

Zorg dat je in elk geval de volgende producten in huis hebt:

  • Een goede kwaliteit kattenhengel die wat gekauw en geklauw aankan;
  • Kleine speelgoedprooitjes die rammelen of kraken (denk aan muisjes);
  • Een stuk ‘trappelspeelgoed’, zoals de Kickeroo op onderstaande foto. Katten kunnen deze met de voorpoten vastgrijpen en er tegelijkertijd met de achterpootjes tegenaan trappelen. Dit is natuurlijk prooigedrag;

Verder heeft iedere kat zijn favorieten en is het zoeken waar jouw kitten blij van wordt. Bij ons zijn ook de ballenbanen bijvoorbeeld vaak een groot succes. Vergeet niet dat je speelgoed niet altijd hoeft te kopen: je kunt van bijvoorbeeld toiletrollen, een vel papier of aluminiumfolie al hele leuke speeltjes maken waar jouw kitten helemaal gek van wordt.

Kattenbakken en kattenbakvulling

Katten zijn schone dieren. Ze doen hun behoefte op een vaste plek en begraven het goed. Maar daarvoor is het wel van belang dat je kat zijn kattenbak en de kattenbakvulling prettig vindt. Per kat kan het verschillen wat hij of zij prettig vindt, maar er zijn wel algemene overeenkomsten:

  • De belangrijkste regel: het aantal katten in huis +1 is de hoeveelheid kattenbakken die je nodig hebt;
  • Katten zijn niet gek op volledig gesloten kattenbakken (met flap). Ze zitten dan opgesloten met hun eigen ‘geur’ en door zo’n flap lopen is maar raar. Aan de andere kant: zo’n open kattenbak is vragen om een ballet van kattengrit in huis. Kies dus voor een gulden middenweg: een kattenbak met ruime opening;
  • Katten vinden grotere kattenbakken fijner, omdat het minder krap is en ze de ruimte hebben om te bewegen en te graven;
  • Katten houden van schoon. Dus maak het jezelf gemakkelijk om het vol te houden dagelijks je kattenbak leeg te scheppen. Wij vinden klonterende kleigrit die geurtjes neutraliseert daarom het prettigst;
  • Houd er rekening mee dat de meeste katten voorkeur hebben voor fijn grit: hoe fijner hoe beter. Die grote houtkorrels die je huis naar IKEA laten ruiken hebben dus waarschijnlijk niet de voorkeur van jouw tijger.

Voer- en drinkbakjes

Voor voer- en drinkbakjes raden wij aan om van elk dezelfde stelregel aan te houden als voor de kattenbak: het aantal katten in huis +1. 

Verder hebben we een paar tips:

 

  1. Verspreid de bakjes over het huis en zorg dat er genoeg ruimte rondom een bakje is zodat je kat er aan alle kanten omheen kan zitten;
  2. Zet de voer- en drinkbakken niet direct naast elkaar of naast de kattenbak, dan drinkt je kat beter. Als een kat de keuze heeft, zal hij niet snel kiezen te eten in de buurt van water of andersom. Of in de buurt van een van beiden zijn behoefte te doen;
  3. Kunststof bakjes kunnen een allergische reactie veroorzaken in de vorm van bijvoorbeeld korstjes. In dat geval kun je overstappen op metalen bakjes;
  4. Kies voor lage voerbakjes, dat is prettiger bij het eten.

Voeding en verwennerijen

Een kitten moet natuurlijk eten. En onderschat het belang niet van kwalitatief hoogwaardig voer. Je kitten moet nog flink groeien en daarvoor heeft het wel goede voeding nodig waarvan de samenstelling rekening houdt met de natuurlijke behoefte van jouw huistijger. En dat niet alleen. Goed voer legt, net als bij mensen, de basis voor een gezond leven. Verdiep je dus en laat je goed informeren, bijvoorbeeld door het dierenasiel of je dierenarts, over welk voer geschikt is voor jouw kat. 

 

Over voeding is een hoop te vertellen. Er zijn ook een hoop meningen waar ik mijn handen niet aan ga branden en een hoop verschillen binnen de verschillende typen voer (brokken, blikvoer en versvlees). Wel is het belangrijk te beseffen dat het dieet van een kat van nature voornamelijk uit vlees bestaat, met een koolhydraatgehalte van slechts twee procent. Let er dus op dat jouw kat voornamelijk eiwitten en vetten binnenkrijgt. Maar ook vitaminen en mineralen en een goede fosfor/calciumbalans is van belang.

Heb je de juiste basisvoeding binnen, dan heb je niet veel extra nodig. Wil je je kat een keer verwennen? Maak dan eens wat ongekruide kip of vis in de oven klaar zonder het gebruik van bakvetten. En als je kattensnoepjes koopt, geldt over het algemeen: hoe dichter bij de natuur, hoe beter voor je kat. Kom dus maar op met die gevriesdroogde stukjes vlees en kipreepjes.

Overigens kan ik het niet genoeg zeggen: menseneten is geen katteneten. De niertjes van een kat zijn miniscuul, waardoor het geven van gezout eten op den duur levensgevaarlijk kan zijn voor je kat. Let dus ook op het zoutgehalte in jouw basis kattenvoer.

 

Vervoersmand/carrier

Als je je kitten(s) ophaalt, heb je natuurlijk een vervoersmand nodig. Mogelijk passen je twee kittens van drie maanden nog wel samen in één carrier (ze vinden dit dan waarschijnlijk ook nog heel gezellig). Maar uiteindelijk heb je voor elke kat  een eigen carrier nodig. Bijvoorbeeld voor de bezoekjes aan de dierenarts. 

Waar let je nou op bij de aanschaf van zo’n vervoersmand? Ik heb goede ervaring met carriers die zowel aan de voorkant als aan de bovenkant open kunnen. Zorg dat de spijltjes dicht genoeg op elkaar zitten, zodat je kitten er niet tussendoor kan piepen. Verder is het handig als je hem vast kan zetten met de autogordel. Wij doen dat door de gordel door het handvat te steken. Dat geeft toch een stukje veiligheid. 

Om meerdere redenen is het daarbij handig dat je de bovenkant van de carrier af kunt halen. Het maakt het gemakkelijker hem te reinigen en in het geval je kat de carrier niet uit wil bij de dierenarts, kun je met een paar handelingen vrij snel de bovenkant verwijderen. Dat voorkomt getrek aan je kat door een kleine opening. Zorg daarbij dat je vervoersmand niet te zwaar of te groot is, zodat je hem gemakkelijk kunt tillen. 

Ten slotte: natuurlijk kleed je de carrier aan met een gezellig dekentje of handdoekje en een fijn speeltje (met bijvoorbeeld kattenkruid). Dat maakt het vervoer wat comfortabeler.

Krab- en slaapmogelijkheden

We bundelen ze even voor het gemak: krab- en slaapmogelijkheden. Het is moeilijk om hierin een eenduidig advies te geven. Je hebt namelijk katten die graag hoog leven en katten die liever laag leven. En dan heb je de verticale krabbers en horizontale krabbers. De ene kat ligt altijd op de bank of op de vensterbank, de andere slaapt het liefst in het mandje of holletje van de krabpaal. Zorg daarom dat je in het begin al verschillende mogelijkheden aanbiedt. 

In eerste instantie raad ik aan om een hoge krabpaal te kopen voor je kitten. Kittens houden van avontuur, krabben, klimmen en klauteren. Je krabpaal is de plek waar ze dat allemaal mogen. Wat hoogte betreft, heb ik gemerkt dat katten het fijn vinden over alles en iedereen heen te kijken. Kijk dus naar krabpalen waar je kitten in elk geval hoger zit dan jij staat. Natuurlijk kun je ook met bijvoorbeeld plankjes aan de muur deze situatie creëren. Het is helemaal aan jou. Zorg dan natuurlijk wel dat er nog steeds krabmogelijkheden zijn. Combineer bijvoorbeeld een krabton met plankjes aan de muur.

Katten verzorgen hun nagels door ermee tegen dingen aan te krabben. Wil je je meubels veilig houden? Zorg dan voor voldoende krabmogelijkheden in huis. Je hebt eindeloos veel keuze, maar om te beginnen is het aan te raden in elk geval één staande (een krabpaal bijvoorbeeld) en één liggende (zoals een krabmat) krabmogelijkheid te creëren. Kijk waar de voorkeur van jouw kitten naar uit gaat en breid dan de mogelijkheden uit, vooral dichtbij de plekken waar ze niet mogen krabben, maar dat wel doen. Dan kun je ze een alternatief bieden.

Wat slapen betreft kun je alle kanten op. Ik moet de eerste kat nog vinden die een zacht dekentje in een kartonnen doos kan weerstaan. Maar het oog wil ook wat. Weet je niet wat de voorkeuren van je kitten zijn? Zet dan wat kartonnen dozen met zachte dekentjes in huis weg. 

Eén dichte met een gat in de voorkant geknipt, één open doos en één lage, open doos. Ook kun je wat losse dekentjes op fijne plekjes als een zonnige vensterbank, een hoge kast en een hoekje van de bank wegleggen. Kijk naar de voorkeuren van je kat en koop huisjes of mandjes die daarbij aansluiten.

Ongediertebestrijding en vachtverzorging.

Vergeet ook niet dat je kat af en toe geborsteld dient te worden. Zeker als je een langharige kat hebt, is het belangrijk de vachtverzorging bij te houden.

Daarbij raden wij aan je katten regelmatig te behandelen tegen vlooien en wormen. Ga daarbij niet voor een goedkoop middel, maar vraag aan je dierenarts welke middelen zij adviseren. Sommige middelen zijn erg agressief en kunnen schade aanrichten bij je huisdieren. En andere middelen werken simpelweg niet (meer) goed. Dat heeft ermee te maken dat bijvoorbeeld vlooien op een gegeven moment resistent raken tegen een bepaald bestanddeel van het middel. Ga dus altijd af op een recent advies.

Vraag om informatie

Elke kat heeft andere voorkeuren. Die leer je kennen als je je kitten in huis neemt. Wij geven onze adoptanten altijd al wat adviezen mee voor de aanschaf van producten. De kittens hebben hier al langere tijd in huis gezeten en wij kennen ze daardoor al wat beter. 

Wij weten waar ze graag mee spelen, of ze liever hoog of laag slapen en of ze liever horizontaal of verticaal krabben. En ze krijgen een proefzakje mee van het voer dat ze hier krijgen. Vraag aan de persoon of organisatie waar je je dier vandaan haalt of er iets over deze zaken bekend is, dan kun je namelijk veel doelgerichter inkopen doen en weet je zeker dat je je kitten datgene kunt bieden waar zij blij van worden. 

Tot zover, de kittenuitzet. Ik wens je alvast heel veel inkoopplezier!