Misschien denk je al langer na over een kat in huis of misschien heb je een – of liever twee – kittens op het oog waardoor je erover na bent gaan denken of je aan katten wil beginnen. 

Hoe dan ook is het goed jezelf de vraag te stellen of je klaar bent voor katten in je leven.

Aan de ene kant is een kat heel zelfstandig. Je hoeft niet elke paar uur met je kat te lopen en ze kunnen (zeker als ze volwassen zijn) best een dagje zonder je. Toch vragen ze wel om aandacht en tijd en – niet onbelangrijk – ze kosten geld. En dat voor misschien wel meer dan twintig jaar. Het is daarom geen beslissing waar je te licht over moet denken. Daarom in deze blog 10 vragen die je jezelf moet stellen als je overweegt een of meer kittens te nemen.

Vind ik kittens eigenlijk wel leuk?

Ja, we weten het. Kittens zijn superschattig. Maar laten we eerlijk zijn: we zijn minder blij als ze in je meubels of gordijnen hangen, in je benen klimmen, in je kabels kauwen of ’s nachts met hun vlijmscherpe nageltjes op je voeten gaan jagen. 

Het vraagt om een goed gevoel voor humor en soms ook engelengeduld om je kleine panter op een vriendelijke manier aan te leren dat ze niet alles zomaar mogen. En omdat katten heel goed weten wat ze willen en meer dan eens flinke doorzetters zijn, is dit niet een kwestie van weken, maar eerder van maanden. Je zult dan ook moeten zorgen dat je ze genoeg bezig houdt en moe maakt, zodat ze minder baldadig worden. En vergeet niet: twee kittens is qua opvoeding echt de helft van het werk.

Vind ik volwassen katten ook nog leuk?

Het is moeilijk een klein kitten te weerstaan. Die grote ogen, dat kleine lijfje en de schattige miauwtjes laten ons soms vergeten dat kleine kittens grote katten worden. Het overgrote deel van hun leven zijn ze volwassen. Je neemt dus een kat in wording in huis. Als jij kittens leuk vindt, maar volwassen katten niet zo, dan is het misschien niet zo’n goed idee om een kitten aan te schaffen. 

Maarre… misschien is pleeggezin worden dan iets voor jou? 😉

Kan ik de financiële lasten dragen?

Het houden van katten kun je zo duur maken als je wil. Als je designermandjes en een automatische kattenbak aanschaft, ben je heel veel meer geld kwijt dan wanneer je gaat voor de meer budget opties. Een kitten bij een fokker kan je 1000 euro kosten, terwijl je bij een dierenasiel voor ongeveer 150 euro wel klaar bent. 

De eerste aanschaf van spullen en het aanschafbedrag van je kittens zal minimaal rond de 500 euro zitten (bij kittens van een goede fokker aanzienlijk meer): voer, drink- en voerbakjes, kattenbakken, krabpalen, mandjes, speeltjes en een vervoerbak. Maar ook behandelingen tegen vlooien en wormen. Als je kitten niet is gevaccineerd, gechipt en gecastreerd, komen deze kosten daar nog eens bovenop.

En jaarlijks ben je ook al snel – zonder iets geks te doen – hetzelfde bedrag kwijt per kat aan voer, kattenbakvulling en de minimale jaarlijkse medische kosten als vaccinaties. 

Meer lezen over wat je allemaal nodig hebt als je een kitten in huis neemt? Lees hier verder over je kittenuitzet.

Heb ik genoeg ruimte?

De meeste katten hebben niet heel veel nodig aan ruimte. Natuurlijk zijn hierop uitzonderingen, zeker als je kijkt naar zeer actieve kittens of kattenrassen die bekend staan om hun nog relatief wilde instinct. Zeker als je creatief met je ruimte omgaat, kom je met de meeste katten echter al snel een heel eind. Denk bijvoorbeeld aan horizontale uitbreiding van je huis met krabmeubels, plankjes tegen de muur, etc. 

Besef wel dat hoe meer katten, hoe meer kattenbakken, voerbakken en krabmeubels. Zorg in elk geval dat katten elkaar kunnen ontlopen. Zo is de kans dat er uiteindelijk spanningen onderling ontstaan een heel stuk kleiner. 

Wij gaan meestal uit van minimaal een leefruimte per kat +1. Twee katten hebben dus drie ruimtes nodig. Heb je bijvoorbeeld een hond of jonge kinderen, dan is het belangrijk dat je katten ook een ruimte hebben waar zij zich kunnen terugtrekken. Heb je een kleine woonruimte? Grote kans dat een kitten daar zijn of haar energie niet kwijt kan. Overweeg dan de adoptie van een volwassen en wat rustigere kat. In de asiels wachten deze lieverds vol verlangen op een fijn huisje.

Ben ik bereid mogelijk meer dan twintig jaar voor mijn kat te zorgen?

De oudste kat ooit werd 38 jaar. Nou is de kans dat jouw kitten ooit die leeftijd bereikt zeer klein, maar katten kunnen wel heel oud worden. Wanneer je begint aan een kitten moet daar natuurlijk wel rekening mee houden. En ben je bereid en in staat om, zolang als je kat bij je is, al die tijd voor hem te zorgen? Is je antwoord daarop nee, dan kun je beter kiezen voor een ander huisdier of een al wat oudere kat.

 

Ben ik bereid tijd te investeren in de opvoeding van mijn kitten?

Het kwam al even naar voren, maar kittens vragen ook om een investering in hun opvoeding. Ze hebben ontzettend veel energie en die moeten ze natuurlijk wel kwijt. Daarbij kunnen kittens nogal eens baldadig zijn en alles wat los en vast zit met hun tandjes en klauwtjes vastpakken. 

Het is belangrijk consequent, maar vriendelijk te zijn in de opvoeding en begrip te hebben voor de natuurlijke instincten van je kitten. Het vraagt wat inspanning, maar van het gedrag dat je ze jong aanleert, heb je nog heel hun leven plezier. Heb jij het geduld of de tijd niet om te investeren in de opvoeding en het vermaak van je kitten? Overweeg dan of een kat van ouder dan twee jaar niet meer voor jou is.

Ben ik genoeg thuis?

Het is een beetje een open deur, maar je neemt natuurlijk geen kitten in huis om bijna nooit thuis te zijn. Een volwassen kat kan prima een dagje alleen zijn en redt zich prima als er tijdens de vakantie een keer per dag iemand langskomt om voor hem te zorgen. Maar de gemiddelde kat heeft wel behoefte aan gezelschap en vermaak. Dit geldt zeker ook voor een kitten. Zelfs als je twee kittens in huis hebt, is het belangrijk dat je wel voldoende thuis bent om met ze te spelen en een band met ze op te bouwen. Vooral de eerste periode is het belangrijk dat je nog veel thuis bent.

Kan ik oppas regelen als ik op vakantie ben?

Een kat vindt het het fijnst om in en om het eigen huis te blijven, ook als jij op vakantie bent. De voorkeur gaat er dan ook naar uit om – wanneer jij weg bent – thuis een oplossing te vinden. Denk aan buren die het leuk vinden dagelijks voor je katten te zorgen of een familielid of vriend die bij je in huis wil zitten. Het laatste zou ik zeker aanraden, omdat het een hoop stress scheelt. Als dit niet lukt, besef je dan dat kosten voor een betaalde oppas aan huis of een pension best flink kunnen oplopen.

Staat iedereen in mijn huishouden achter deze keuze?

Wanneer jij niet de enige bent die over de keuze gaat, zorg dan ook dat je iedereen in huis blij maakt met de komst van een kitten. Hoop niet dat iemand – als je kitten eenmaal in huis is – toch overstag gaat. Als jouw kitten kattenkwaad uithaalt en iemand in huis was al niet zo enthousiast over het idee, dan kan dat tot spanningen leiden die voor niemand goed zijn. Denk alsjeblief ook aan je andere huisdieren. Is je hond wel goed met katten? Of heb je een oude kat in huis? Allemaal zaken die mee moeten spelen in jouw beslissing of je kittens aanschaft.

Is niemand in mijn huishouden allergisch?

Helaas gebeurt het best vaak dat een kat in het asiel terecht komt omdat een van de baasjes allergisch blijkt te zijn. Het is zo sneu voor beide partijen als de allergie pas later aan het licht komt. Als de allergie ernstig(er) blijkt, is er soms geen andere keuze dan afstand te doen van het kitten waar je al zo gek op bent. Stel je voor: Jullie hebben al volop geïnvesteerd in elkaar en dan moet je op zoek naar een nieuw huisje.

Neem alsjeblieft het risico niet en bespaar jezelf en je kitten(s) het verdriet. 


Weet je niet of je allergisch bent? Ga dan eens uitgebreid knuffelen met katten, bijvoorbeeld in een dierenopvangcentrum, en kijk of je er een fysieke reactie op hebt. Kijk ook of aanraking met het gezicht – mits de kat dat fijn vindt – niet voor een allergische reactie zorgt en blijf langere tijd. Kroel ook met verschillende soorten katten: sommige allergieën uiten zich alleen bij bepaalde soorten vachten.

Conclusie

Bezint eer gij begint. Katten in huis zijn echt fantastische kameraadjes, maar ze komen wel met verantwoordelijkheden waar je voor de aanschaf ruimschoots bij mag stilstaan.

Welke aspecten van het houden van katten heb jij in het verleden onderschat? Laat het me weten in een reactie op deze blog!