Kittensnoetjes zijn onweerstaanbaar. Het is dan ook gemakkelijk te zwichten voor zo’n klein, wollig wezentje. Wij weten er alles van: in elk nestje dat we opvangen, zit zeker één kitten waar we een speciale band mee hebben. Wij maken dan bewust de keuze ze niet te houden, maar dat is niet altijd makkelijk.

Het is dan ook begrijpelijk dat mensen een kitten op een veilingsite als Marktplaats zien en daarop besluiten een kitten te nemen. Toch is het belangrijk jezelf op zo’n moment even halt toe te roepen en een weloverwogen beslissing te maken. Je gaat immers een verbinding aan van mogelijk meer dan twintig jaar. En dan is het belangrijk dat je ook blij blijft met je kitten

Een van de belangrijkste beslissingen die je in het begin zult maken, is waar je je kitten vandaan haalt. Vandaag kijken we naar de verschillende mogelijkheden.

Dierenopvangcentrum/ zwerfkattenproject

In Nederland hebben we een zwerfkattenprobleem. Misschien is dit niet voor iedereen even zichtbaar, omdat we hier minder dan in sommige landen overal kittens door de straten zien scharrelen. 

 

Toch zitten de asiels elk jaar tijdens en kort na de zomer bomvol met kittens die op straat verwekt of zelfs geboren worden. De zwerfkattenprojecten vangen katten, zorgen dat deze gecastreerd worden en maken de keuze of ze in het wild blijven leven of geschikt zijn voor adoptie.

Zo komen ook veel moederpoezen en kittens de opvang binnen. Door kittens te castreren, weten we zeker dat deze dieren niet meer kunnen bijdragen aan het bestaande zwerfkattenprobleem, zodat de situatie in Nederland niet zo ver uit de hand loopt als elders. Dit draagt ook bij aan minder dierenleed, want kittens die buiten geboren worden, worden blootgesteld aan allerlei gevaren. Door te adopteren bij een opvang, draag je bij aan de aanpak van dit probleem.

Andere voordelen van deze keuze: bij een goede opvang heb je te maken met experts op het gebied van kattengedrag en –gezondheid die echt hart hebben voor dieren. Je kitten zal dan ook vaak pas vanaf twaalf weken geplaatst worden, wat in de praktijk zorgt voor minder gedragsproblematiek. Je kitten is daarbij – waar mogelijk – in een pleeggezin en dus in een huiselijke situatie liefdevol grootgebracht. Bij plaatsing zijn de inentingen gedaan, is de chip geplaatst en is je nieuwe huisdier keurig ontwormd en ontvlooid en medisch gekeurd. In de meeste gevallen is je kitten al gecastreerd, in sommige gevallen krijg je een coupon mee waarmee je tegen gereduceerd tarief je kitten kunt laten castreren.

Ja, het is waar, we zijn een beetje bevooroordeeld. Wij zijn immers als pleeggezin onderdeel van een zwerfkattenproject. Maar dat zijn we niet zonder reden geworden. Je draagt bij aan iets goeds en geeft kittens waarvan de toekomst er niet veelbelovend uit zag een mooi nieuw leven.

Let er wel op: katten worden vaak krols in het voorjaar. Dat betekent dat in mei weer kittens geboren worden. Heb je moeite met het vinden van een opvangkitten? Waarschijnlijk is het ‘kittenseizoen’ dan voorbij. Wacht dan tot juli of augustus, wanneer de eerste kittens weer weg mogen bij hun pleeggezinnen.

Veilingsites (Marktplaats e.d.)

Het komt heel veel voor: aanschaf van dieren via veilingsites als Marktplaats. Het is vaak laagdrempelig en je hebt snel resultaat. In de meeste gevallen zijn er geen wachtlijsten en hoef je niet lang te wachten of je hebt je kitten in huis. En er worden over het algemeen geen of weinig eisen gesteld door de verkopers.

Ik ben er persoonlijk geen grote fan van. Het hangt natuurlijk heel sterk af van de verkoper, daar ben ik me erg van bewust. Er zijn bijvoorbeeld ook zwerfkattenprojecten of fokkers die soms katjes in de schijnwerpers zetten op deze sites of mensen die om uiteenlopende redenen niet meer voor hun dier kunnen zorgen en proberen via die weg een nieuw gouden mandje te vinden.

In veel gevallen gaat het echter om pretnestjes of, erger, broodfokkers. In eerste instantie is dan mijn gedachte: er zijn genoeg kittens in de dierenasiels die op zoek zijn naar een huisje. Een pretnestje lijkt misschien leuk, maar uiteindelijk gaan deze kittens te vaak te jong en zonder enige bemoeienis van een dierenarts naar hun baasjes. Je neemt daarmee een flink risico en vaak ben je uiteindelijk duurder uit dan de adoptiekosten die je bij een opvang betaalt voor een gecastreerd, gevaccineerd en gechipt kitten. En in feite draag je bij aan het probleem door mensen aan te moedigen te fokken.

Een heel belangrijk aspect: er wordt bij deze nestjes slechts in uitzonderlijke gevallen gekeken naar de gezondheid van de ouderdieren. Zeker bij een broodfokker is de kans groot dat je veel te veel geld betaalt voor een (ras)kat die je na veel kosten en nog veel meer verdriet moet laten inslapen omdat zich een ernstig genetisch probleem voordoet. Ik zou mezelf het verdriet en de pijn besparen.

Heb je dan toch besloten dat je via Marktplaats gaat zoeken, wees dan scherp en eerlijk naar jezelf. Voelt het niet goed of wordt een kitten op acht weken weggehaald bij de moeder? Kijk dan verder. En hoe hard het ook klinkt: doe geen aankopen uit medelijden. Medelijden is zelden een goede basis voor een goede verhouding tussen baasje en kat.

Hoe zit het met pretnestjes?

Kijk.. ik begrijp het echt wel. Het heeft iets magisch om te zien hoe je eigen poes moederpoes wordt en die gupjes opvoedt. Zo ontstaan veel pretnestjes. Andere ontstaan omdat huiskatten (nog) niet gecastreerd zijn, hieraan kunnen nonchalance of gebrek aan kennis bijdragen. 

In heel veel gevallen heeft de verkoper in dat geval nog weinig ervaring met de opvoeding van kittens, krijgt hij of zij weinig tot geen professionele ondersteuning en worden dan wel in de socialisatie dan wel in de medische zorg zaken nagelaten. Dit is geen ideale basis. Besef daarbij opnieuw dat wanneer je een kitten ongechipt, ongevaccineerd en ongecastreerd binnen krijgt, je deze kosten allemaal nog moet dragen.

Er zitten bij particuliere nestjes ook schatten van eigenaren die met veel liefde een nestje grootbrengen, zich verdiepen in de socialisatie en deze piekfijn uitvoeren en alle medische handelingen braaf uitvoeren. Misschien was hun poes van vier maanden nog niet gecastreerd en heel vroeg vruchtbaar zonder dat ze het door hadden. Het gebeurt. 

Deze mensen maken vaak meer kosten voor een nestje dan wat ze ervoor krijgen en zijn vaak ook kritisch op waar hun kittens naartoe gaan. Ken je iemand in je omgeving met zo’n nestje en weet je dat ze te vertrouwen zijn, dan kun je de overweging maken uit dit nest te adopteren. Besef wel dat ook hier geldt dat je mogelijk aanmoedigt tot meer nestjes. En dat terwijl er in de opvangcentra elk jaar weer een overschot aan kittens zit, waaronder heel veel gedumpte kittens van huiskatten waarvan het nestje niet gewenst was. 

Kittens uit het buitenland

De emoties over adoptie van dieren uit het buitenland loopt nogal eens hoog op. Van twee kanten goed te begrijpen. Aan de ene kant snap je dat mensen een dier uit het buitenland een mooi leven willen bieden, maar er zitten ook echt wel haken en ogen aan.

Het probleem met het adopteren van dieren uit het buitenland is in mijn ogen tweedelig. In veel gevallen wordt het gedaan zonder dat een toekomstig baasje en hun huisdier elkaar hebben ontmoet. Van een verhaaltje en wat foto’s of een video is het nou eenmaal erg moeilijk om te zien of er werkelijk een klik is. Daarbij moet je je beseffen dat veel zwerfkatten een wilde achtergrond hebben: zij kunnen daardoor bijvoorbeeld heel territoriaal zijn, moeilijk zindelijk worden of simpelweg moeite hebben om te wennen aan een leven bij mensen en alles wat bij ons menselijk bestaan hoort. Je moet je dan ook afvragen of deze katten het werkelijk beter hebben hier, ook als ze nog jong zijn. Tegen de tijd dat ze legaal naar Nederland mogen komen (op 15 weken), zijn de eerste twee socialisatiefasen al voorbij. Dat is de periode waarin ze de belangrijkste basis leren voor hun volwassen leven. 

En als het dier vervolgens naar Nederland is gehaald en daar moeite heeft met aarden, kan probleemgedrag ontstaan. Of eigenlijk: je kitten vertoont zijn normale gedrag, maar dat past niet in de nieuwe leefsituatie. Dan heb je je al toegewijd en gehecht aan je nieuwe huisdier. Het is daarom van groot belang dat je in elk geval zeker weet dat ze in huiselijke sfeer zijn grootgebracht, bijvoorbeeld in een pleeggezin ter plekke.

Besef je dat wanneer je – bijvoorbeeld omdat je op vakantie een jonge kat tegenkomt – zelf besluit een kat mee te nemen, hier behoorlijk wat regeltjes en bureaucratie bij komt kijken. Er zijn dierenartsen die het niet zo nauw nemen met deze regeltjes, waardoor toeristen soms om deze regels heen een kitten naar Nederland mee kunnen nemen. Je moet je afvragen of je hier goed aan doet. Houd je je wel aan de regels, dan moet je er rekening mee houden dat binnen Europa de procedure voorafgaand aan het meenemen van een dier naar Nederland minimaal 21 dagen in beslag neemt.

Overigens ben ik een groot fan van castratieprojecten in het buitenland. Ik vraag me alleen in sommige gevallen af of educatie en adoptie ter plekke niet beter is voor zowel mens als dier.

Persoonlijk feitje

Ik heb zelf in het verleden zowel een hond als een jonge kat geadopteerd uit Roemenië. Tijdens een stage daar, was onze kat Granger gedrogeerd neergelegd op de deurmat. Ze bracht weken door in het appartement waar ik verbleef en ik besloot haar daarop mee te nemen naar Nederland. Ik wist hoe erg ze op haar gemak was in een huiselijke omgeving en dat wij een goede match waren. Anders had ik het waarschijnlijk niet gedaan. 

De aanschaf bij een fokker

Dan hebben we het nog over fokkers. Ik sta daar verre van veroordelend tegenover. Als jij fan bent van een bepaald ras, dan is er niks mis mee op zoek te gaan naar een goede fokker. Natuurlijk zie ik liever een kitten uit een asiel een thuisje vinden, maar ik begrijp de fokkersoverweging ook wel. 

Daarbij kies je het beste voor een erkende fokker. Eentje die passie heeft voor katten en voor het ras en daardoor ook de juiste beslissingen maakt op zowel genetisch en medisch als socialisatievlak. Let op: iedereen kan het woord ‘fokker’ of ‘cattery’ verbinden aan zijn of haar naam. Dat zegt nog niks over de gezondheid en ‘kwaliteit’ van kittens.

Neem dus de tijd om een fokker te zoeken en na te denken over welk ras bij jou en jouw thuissituatie past. Ga er liefst langs voordat je een optie op een nestje neemt en maak kennis met de fokker. Zo zie je gelijk hoe de leefomstandigheden van ouderdieren zijn. Stel de juiste vragen, bijvoorbeeld: worden de kittens in huiselijke kring grootgebracht, wat vindt deze fokker belangrijk, welke medische zorg wordt er geleverd voor plaatsing en wordt er gecontroleerd op erfelijke problematiek? Een goede fokker beantwoordt dit soort vragen graag en is zelfs blij als ze gesteld worden.

Daarbij is het goed je te verdiepen in het ras. En niet alleen de positieve kanten, maar zoek ook eens naar veelvoorkomende gezondheids- en gedragsproblemen. Heeft een ras speciale eisen, zoals een grote kattenren en uren speelgenot per dag, dan is het natuurlijk wel van belang dat je daarvan op de hoogte bent voordat je een of meer kittens in huis haalt. En wordt een ras op een dusdanige manier gefokt dat hier (ernstige) gezondheidsproblemen mee gepaard gaan, dan moet je je afvragen of je wil bijdragen aan de fok van dit ras en dus een dergelijk kitten wil adopteren. Ook als ze er zo schattig of leuk uitzien.

Ten slotte

In alle gevallen geldt: ga goed doordacht te werk en maak geen impulsieve beslissingen als het gaat om de aanschaf van een kitten. Als het niet goed voelt, laat je eerste gevoel en verstand dan spreken. 

Plaatst een zwerfkattenproject kittens te jong (jonger dan 10 weken), dan mag je daar sceptisch tegenover staan. Ziet de leefomgeving van de moederpoes en kittens er niet goed uit bij een fokker? Of mag je moederpoes niet zien? Zoek dan alsjeblieft verder. En wordt je kitten zonder paspoort met bewijs van vaccinaties geleverd? Durf dan ‘nee’ te zeggen. 

Meer weten over waar je op moet letten tijdens de aanschaf van kittens? Volgende week schrijf ik daar een artikel over!