Wanneer je een kitten ziet slapen of schattig in de camera ziet kijken, heb je niet altijd door dat er in dat kleine lijfje een bonk energie zit. Kittens zijn jonge dieren en in de maak voor de jacht. Het zijn immers roofdieren. Dat betekent dat ze van nature die energie hebben en deze te pas en te onpas zullen inzetten. Hun tandjes en klauwtjes vinden hun weg in alles waar ze hun jachtdrift op kunnen uitoefenen.

Neem je een kitten in huis, dan kun je ervan uitgaan dat je meubels in eerste instantie niet veilig zijn en dat ze mogelijk zelfs tegen je benen aan omhoog klimmen. Die energie moet namelijk ergens naartoe. Gewoon ‘nee’ zeggen en verwachten dat ze zich gedragen, is echt niet voldoende. En van boos worden wordt hun energie ook niet minder. Sterker nog: grote kans dat je kitten gefrustreerd en daardoor nog baldadiger wordt als je ze van alles verbiedt, maar ze geen alternatief biedt om hun energie kwijt te raken.

Wat moet je dan wel doen?

Het is van groot belang dat je de energie van je kitten voldoende de ruimte geeft. Dat doe je door hun jachtinstinct uit te dagen met spel. Speel daarom dagelijks liefst een paar keer met je kitten. En doe dat niet half oplettend terwijl je een tv-serie aan het kijken bent. Nee, zorg dat jij er met je aandacht bij bent en je kleine tijger echt uitdaagt. 

Varieer je spel en het speelgoed, zodat de verveling (van beide kanten) niet toeslaat. Zorg dus dat je een voorraadje met verschillende soorten speeltjes in huis hebt. Denk aan een ballenbaan, een speelhengel, verschillende soorten ballen (probeer ook eens stuiterballetjes en ballenbakballen!), nepprooitjes, knisperballetjes en trapspeeltjes. 

Vergeet niet dat je thuis ook mooie speeltjes kunt maken, bijvoorbeeld met aluminiumfolie, wc-rolletjes en kartonnen dozen. 

Hindernisbaan afleggen

Bij ons favoriet, vooral bij zeer energieke kittens, is het afleggen van een hindernisbaan. We zorgen dan dat de kittens een speelhengel kunnen volgen over en door obstakels heen. Denk aan stoelen, de bank, krukjes, speeltunnels, etc. Wij maken hierbij gebruik van het feit dat kittens van nature sprinters zijn: we laten ze twee a drie minuten rennen en bouwen hierna elke keer dezelfde periode rust in: dan zitten we stil en bewegen we niks. Als ze zelf spelen in die tussentijd, dan gaan wij daar verder niet op in. Dit herhalen we drie a vier keer. Op deze manier worden kittens goed moe. Moeier dan wanneer ze non-stop spelen.

Het is wel belangrijk dat ze de speelhengel interessant genoeg vinden om hem te volgen. Daarbij geldt ook dat elk kitten een andere mate van jachtdrift heeft. Bij wat minder felle kittens, zul je misschien iets harder je best moeten doen om hun aandacht te krijgen en vast te houden. Kronkel, stuiter en zwiep dan ook leuk met je hengel en kijk waarmee je hun aandacht te pakken krijgt. Net als bij mensen verschilt het per kitten wat ze leuk vinden. Wij hebben wel gemerkt dat wanneer je kitten uiteindelijk nooit of niet vaak genoeg een prooi werkelijk vangt, de lol er op een gegeven moment af is voor ze. Gun ze dus ook af en toe een winst door ze de prooi te laten vangen. Dit geldt ook voor spel met laserlampjes: gooi ze dan aan het eind van het spel bijvoorbeeld een speelmuisje toe.

Voerspelletjes

Het zal jullie waarschijnlijk niet zijn ontgaan: katten spelen met hun eten. Dat is natuurlijk gedrag. Door hier op in te spelen, bevredig je hun jachtinstinct. Sterker nog: de manier waarop wij mensen onze katten voeren (een bakje met brokjes voor hun neus zetten) is oersaai. Er is dus niks mis mee om je kitten een beetje uit te dagen tijdens het voerproces. Verstop de brokjes in een wc-rol of een propje papier of haal een intelligent voerspel bij je dierenwinkel. Het is wel zo dat niet elke kat evenveel geduld heeft. Als je kat eenmaal is gewend te eten uit een bakje, zal zo’n voerspel misschien even teveel moeite voor ze zijn. Ze zijn gewoonweg een beetje lui geworden. 

 

Zorg dus dat de beloning (het brokje of ander soort hapje dat ze vinden) lekker genoeg is en varieer hier regelmatig mee. Als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, is de kans groter dat ze ook gewoon voer met zo’n voerpuzzel gaan opeten.

Een groot succes bij ons is ook brokjes sjoelen. Wij schuiven de brokjes dan naar de andere kant van de kamer, waar de kittens ze kunnen vangen. Dit is een leuke manier voor kittens om hun energie kwijt te kunnen, en de beloning is het eten. Zoals gezegd: Katten spelen graag met hun eten, dus laat ze daar lekker hun gang me gaan. Bij ons maken ze soms hele sprongen de lucht in met hun snoepje, als ze dit eenmaal te pakken hebben. Dat is een heel leuk gezicht!

Heb je geen zin in brokjes verspreid door je kamer? Pak dan bijvoorbeeld balletjes van verschillende soorten en sjoel die door de kamer heen.

Automatisch kattenspeelgoed

Ben je zelf even bezig, maar wil je je kitten toch even vermaken? Er is speelgoed op de markt waarmee ze zichzelf kunnen vermaken. Je hebt speelgoed dat je met een knop enkele minuten aan kunt zetten, waardoor een plastic muisje door holletjes heen beweegt of een nepvlinder rondfladdert aan een staafje. Verder kun je op je tablet of telefoon ook apps downloaden waarop diertjes rondbewegen en piepen. Dit vinden veel kittens helemaal fantastisch. Wij blijven er wel ten alle tijden bij als we dit soort speelgoed of apparatuur gebruiken, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.

Waar kun je beter niet mee spelen?

Het is enorm verleidelijk om met je handen en voeten te spelen met je kitten. Kriebelen op de buik, die kleine klauwtjes die om je handen heen grijpen en die schattige oogjes die je verwilderd in het spel aankijken. Het probleem is dat door fysiek spel met je kitten uit te lokken of op de avances van je kitten hiervoor in te gaan, je aangeeft dat het okee is dat je gebeten en gekrabt wordt. En hoewel de intenties in spel niet kwaadaardig zijn, vervagen de grenzen. Je kitten zal dus ook op momenten dat je er niet op zit te wachten je voet of arm vastpakken. En wanneer dit gedrag niet wordt begrensd, zal de volwassen versie van jouw kitten – met volwassen klauwen en tanden, flink wat schade kunnen aanbrengen.

Een kitten is nog volop de sociale grenzen aan het verkennen. Dat betekent dat hij of zij in die periode leert hoe hard of zacht bijten en klauwen okee is. Als je dit in de kittentijd niet duidelijk maakt, kun je het ze ook niet echt kwalijk nemen dat ze dit als volwassen kat te hard doen. Hoe leuk het dus ook lijkt om onder het deken je hand of voet heen en weer te bewegen om je kitten uit te lokken deze vast te pakken.. ik raad het ten zeerste af. Je zou niet de eerste kattenbaas zijn die ‘s nachts wakker wordt gehouden door een actieve, speelse kat die jouw bewegende voet onder de deken aanvalt. 

Verder is het onverstandig te spelen met speelgoed wat je kat in zou kunnen slikken. Slikt je kat het inpaklint van een cadeautje in, dan kan het zijn dat dit ernstige problemen veroorzaakt waardoor hij of zij uiteindelijk op de operatietafel belandt. Let dus op dat het speelgoed groot genoeg is. Dat betekent ook dat je bij een kitten in huis – net als bij een mensenkind – geen hele kleine voorwerpen zoals kleine lego-steentjes rond laat slingeren.  

Wat als je kitten jou fysiek uitdaagt?

Ik noemde het net al even: kittens kunnen ook avances maken om met jouw handen of voeten te spelen. Sterker nog: de meeste kittens doen dit ook zónder aanmoediging. Het is dan belangrijk dat je het spel onaantrekkelijk maakt. Hoe moeilijk het op dat moment ook is met nagels en tandjes in je hand of voet, het is belangrijk dat je rustig blijft en niet beweegt. Wacht tot je kitten het spel opgeeft en zeg ‘zachtjes’. Pak vervolgens een ander speeltje. Daarmee biedt je je kitten een alternatief aan. Maak dit alternatief zo leuk mogelijk, zodat spelen daarmee wel aantrekkelijk wordt. Je zult uiteindelijk gaan zien dat de pogingen om jou vast te grijpen steeds minder worden en dat de alternatieven aantrekkelijker worden voor je kitten. Het belangrijkste ingrediënt? Wees consequent en zorg dat iedereen die met je kitten omgaat dat ook is. Geef dus niet alleen een partner en kinderen instructies, maar ook visite. 

Een tweede kitten

We hebben het al eens vaker gezegd, maar het kan nooit kwaad deze boodschap vaker te herhalen. Zeker omdat veel mensen nog een kitten alleen adopteren. Als je twee kittens adopteert, zorg je dat ze veel energie en baldadigheid bij elkaar kwijt kunnen. Ook leren ze dezelfde sociale lessen van elkaar die jij ze ook aan wil leren: niet te hard bijten en klauwen. Het verschil hierin is dat kittens veel beter in staat zijn van elkaar te leren dan van ons: ze spreken immers elkaars taal. Daardoor heb je een veel kleinere kans op probleemgedrag wanneer je twee kittens adopteert in plaats van een. 

Dat betekent echter niet dat jij ze niet meer hoeft op te voeden. Gelukkig maar, want spel en opvoeding zijn – als je het goed en met zachte hand doet – juist ook een belangrijk onderdeel van het opbouwen van een bijzondere band met je kitten.

Het belang van voldoende rustmomenten

Een kitten slaapt ongeveer 12 tot 18 uur per dag, soms zelfs meer. Het is van belang dat je pluizenbol deze rust krijgt. Een kitten moet immers nog groeien en het lichaam heeft deze slaap nodig om te herstellen van alle druktemakerij. Het is daarom heel belangrijk dat je je kitten die rust gunt. Een simpele regel is om ze niet wakker te maken als ze slapen. Ze worden vaak vanzelf actief als er activiteit om ze heen plaatsvindt en ze er aan toe zijn zich hiertussen te mengen. En ze leren al snel op welke momenten van de dag de actie (lees: voermomenten en speelmomenten) plaatsvinden als je hierin consequent bent.

Wat sowieso altijd aan te raden is, is te zorgen voor verschillende plekjes waarop je kitten zich kan terugtrekken. Je mag best af en toe vertederd naar ze komen kijken, maar verstoor hun slaap daarbij niet. Heb je kinderen? Maak hier dan heldere afspraken over. En heb je een overactief ander huisdier? Zorg ook dan dat je kitten hiervan afstand kan nemen door bijvoorbeeld een hogere slaapplek te creëren waar de hond niet bij kan.

Hoe houd jij je kitten bezig?

Heb jij kittens (gehad)? Zo ja, hoe houd jij je kittens dan bezig? Hoe zorg jij dat ze hun energie kwijt kunnen? En heb je grappige verhalen over de streken die je kittens uithaalde omdat ze gewoon zo ontzettend veel energie hebben? Laat dan je reactie onder deze post achter!