Hèhè, eindelijk weer een blogpost! Ja, we weten het, het was even heel stil. Met drukte rondom ons huwelijk hebben de blogs op pauze gestaan. Maar we zijn weer terug, en hoe! Momenteel hebben wij voor de eerste keer een zwangere poes in de Foster Kitten Farm: onze jonge Ginny. Voor ons een nieuwe ervaring die compleet anders is dan alle teams tot nu toe. Ginny is niet onze eerste moederpoes: Knuffelpoes Lorelei kwam met babies van een dag oud binnen, iets afhoudende Blossom met kittens van ongeveer vier dagen oud en verwilderde Fortuna met kittens van ongeveer vijf weken. 

Over Ginny

Ginny’s zwangerschap duurt nog even, waardoor we de tijd hebben een band op te bouwen met haar voordat het zover is. In het geval van Ginny is dat een fantastische ervaring. Voor haar heel goed, want ze was heel erg bang en onder de indruk toen we haar naar de Foster Kitten Farm brachten. Ze klom letterlijk tegen de muren aan omhoog in de opvang. Ik zag toen wel al iets in haar ogen, wat me deed vermoeden dat er een vriendelijk katje onder dit gedrag zat en dat bleek te kloppen. Die eerste week(weken?) bij ons thuis zijn dé kans om haar helemaal vertrouwd te maken met ons. Dat is niet alleen voor ons leuk, maar dat zorgt van alle kanten ook voor veel minder stress tijdens de bevalling en de opvoeding van de kittens.

In de blogpost van vandaag ga ik in op hoe wij ons voorbereidden op haar komst, hoe we de kittenkamer indelen en wat wij op de planken hebben staan om moederpoes Ginny een vijfsterrenverblijf te geven op onze kittenboerderij.

Het creëren van een rustige omgeving

Bij de komst van een zwangere poes is er een woord dat centraal moet staan: rust. Als je als pleeggezin een zwangere poes in huis krijgt, is de kans groot dat deze verwilderd is of op zijn minst onder de indruk van alle veranderingen. Tel daar nog eens de zwangerschap bij op. Stress kan een negatief effect hebben op het verloop van de zwangerschap en zelfs zorgen dat de bevalling te vroeg plaatsvindt en de kittens het niet overleven. Zorg dus dat je een ruimte (kraamkamer) speciaal inricht voor de toekomstige moeder en dat ze zich hier in alle rust kan terugtrekken. En ja, een rustige omgeving betekent ook: geen andere huisdieren, geen schreeuwende kinderen en ook geen (of zeer beperkt en rustige) visite.

Zijspoortje: Socialisatie van de moederpoes

Aan de andere kant wil je ook dat de moederpoes went aan de aanwezigheid van mensen en hier vertrouwd mee raakt. Dat ze zoveel mogelijk op haar gemak raakt met huiselijke geluiden, geurtjes en bewegingen. Want als ze hier op een rustig tempo aan kan wennen, heeft ze tijdens de bevalling en het opgroeien van de kittens minder stress. Bovendien wordt het dan gemakkelijker om in een vroeg stadium de kittens te socialiseren en verzorgen, zonder dat dit teveel onrust veroorzaakt bij moederpoes. Bij Ginny kijken we heel goed naar haar lichaamstaal en bewegen we in haar tempo. We geven haar veel lekkers, aaien haar wanneer ze zich toegankelijk opstelt en bouwen heel langzaam de prikkels op tijdens onze momenten in de kraamkamer. Je kan daarbij beter te langzaam opbouwen, dan moeten terugschalen omdat ze in de stress schiet. Ministapjes zetten dus.

Inrichting en onderhoud van de kraamkamer

We claimen geen experts te zijn, maar hebben zelf wat onderzoek gedaan en vragen gesteld over hoe we Ginny het beste konden ondersteunen. We willen haar namelijk vanzelfsprekend wel de beste ondersteuning bieden. Uit de meeste adviezen blijkt dat meestal de natuur (en moederpoes) haar werk vanzelf doet. Toch kun je haar daar wel bij ondersteunen. Dit is waar wij – daarop gericht – op hebben gelet bij de inrichting van de kraamkamer:

Voordat de moederpoes aankomt, maak je de kamer grondig schoon. Houd de kamer hygiënisch zonder teveel stress te veroorzaken: Is een moeder schrikachtig? Misschien is het niet slim om gelijk te beginnen met dagelijkse stofzuigbeurten of grote, enge bezems, spuitflessen en dweilstokken. Begin met een stoffer en blik en maak met hygiënische doekjes de vloer schoon.

Zorg voor voldoende fijne plekjes waar moederpoes zich kan terugtrekken en laat haar haar werpplek zelf bepalen: zorg bijvoorbeeld voor kartonnen dozen met een gat (ingang) erin, een kast met een open deur of (zoals wij nu ook hebben) een speciale werpkist en leg hier meerdere lagen handdoeken/dekens in.

Voorkom dat moederpoes zich kan terugtrekken en bevallen op een plek waar jij niet bij kan, zoals onder meubels. Leg er zo nodig iets onder, zodat ze zich daar niet meer kan verstoppen. Een moederpoes moet genoeg rust krijgen, maar het is ook belangrijk dat jij de ontwikkeling van de kleintjes in de gaten kunt houden. Vind hier dus een balans in.

Plaats twee kattenbakken in de ruimte op twee verschillende plekken en zet pas een kattenbak dichtbij het nest als de moederpoes lijkt te gaan bevallen. In eerste instantie maakt zo’n (stinkende) kattenbak een nest namelijk niet aantrekkelijk. Kattenbakken schep je natuurlijk dagelijks uit en verschoon je regelmatig.

Het spreekt misschien voor zich, maar eet- en drinkbakken dienen elke dag even afgespoeld te worden. Dat houdt in dat je etensrestjes en oud water weggooit en vervangt voor vers eten en drinken. Plaats twee voerbakken en twee drinkbakken verspreid door de kamer en op voldoende afstand van elkaar en de kattenbak. Ook hier geldt: zorg dat er wel eten en drinken in de buurt van het nest staat vanaf het moment dat moederpoes bijna gaat bevallen.

Veel moederpoezen die binnenkomen bij pleeggezinnen zijn nog relatief jong. Al onze moederpoezen tot nu toe werden op jonger dan een jaar in leeftijd geschat en waren erg speels zodra ze waren ontdooit. Het spel was een echte uitlaat voor ze. Leg daarom alvast verschillende soorten speeltjes weg in de kamer die je kunt pakken als mamapoes speels gedrag vertoont.

Zwanger zijn is een stressvolle aangelegenheid, zeker in een nieuw huis. Ontlading met een krabpaal kan voor een moederpoes veel verschil maken. Wij merken aan Ginny – maar ook aan de al bevallen moederpoezen voor haar – dat ze hier uitgebreid gebruik van maakt, waarna ze vaak meer ontspannen overkomt.

Het is geen vereiste, maar zeker wel prettig als de kleintjes straks gaan rondkruipen: een kittenren. Je kunt ze als één geheel kopen of als losse schermen, zoals wij die hebben. Met de laatste variant, kun je de indeling helemaal zelf bepalen. Als zo’n ren al staat gedurende de zwangerschap, hoeft de moederpoes geen stress te ervaren omdat jij deze opeens opzet.

Ook jij moet comfortabel kunnen zitten. Een moederpoes zal aan je moeten wennen, dus zorg dat je veel tijd in de kraamkamer kunt doorbrengen zonder impliciet met moederpoes bezig te zijn. Lees een boekje, kijk een filmpje, of voer in de kamer (op rustig volume) een (telefoon)gesprek.

Een goede voorbereiding

Zorg dat alles al zoveel mogelijk op zijn plek staat als de zwangere poes binnenkomt. Dat voorkomt dat je moet verplaatsen en versjouwen waar ze bij is. Dit soort dingen kunnen voor (veel) stress zorgen. Je zult zien dat zodra de zwangere poes gaat rondlopen, er dingen misschien toch niet praktisch zijn. Ze kruipt weg op een onhandige plek, bijvoorbeeld. Als je echt nog dingen moet aanpassen, doe dit dan heel rustig en laat haar met rust terwijl je dit doet. Dek ongewenste verstopplekken bij voorkeur af wanneer zij op een andere plek in de kamer is. 

Gebruik van een bench bij angstige katjes

Wij hebben uit onze verwilderde nestjes een grote les geleerd: begin bij angstige katjes te werken met een grote bench. Heb je dus een verwilderde moederpoes: zet dan een grote hondenbench in de kamer en zorg voor de belangrijkste ingrediënten: een comfortabel nestje, een voerbak, een drinkbak en een kattenbak. Zo kun je haar gemakkelijker socialiseren en weet je dat je bij de kittens kunt als deze eenmaal geboren zijn. 

Het lijkt misschien een heel kleine ruimte, maar om goede zorg te kunnen geven aan moeder en kittens, is het belangrijk dat je ze kunt bereiken. Soms is een bench daarvoor noodzakelijk.

Blijkt ze, net als Ginny, na een tijdje hartstikke tam te zijn, dan kun je haar alsnog rustig laten wennen aan rondlopen. Doe dit pas als ze enthousiast reageert als je de ruimte inloopt.

Onze ‘voorraadkast’

Wij hebben een dressoir met spulletjes die we gebruiken voor onze pleegkittens. Voor onze zwangere moederpoes Ginny, hebben wij de volgende tien producten klaargezet:

  1. Stapels en stapels met lekkere, zachte handdoeken en dekentjes;
  2. Kittenbrokjes, hierin zitten extra nuttige voedingsstoffen die zowel tijdens de zwangerschap als het geven van melk nuttig zijn voor moederpoes;
  3. Kittenformule (oftewel: poedermelk voor kittens), ook hiervoor geldt dat moederpoes hier extra voedingsstoffen uithaalt. Daarbij is het handig dit klaar te hebben staan in het geval je moederpoes bevalt, maar je de kittens toch moet bijvoeren;
  4. Blikvoer in verschillende soorten en smaken, in eerste instantie om je moederpoes extra mee te paaien en misschien om de kittenformule aantrekkelijker mee te maken. Op een later moment heb je de paté-varianten ook nodig om de overgang van melk naar brokjes te maken bij de kittens;
  5. Snacks waarmee je het hart van moederpoes kunt winnen (ook hier doen liquid snacks het goed);
  6. Een reismandje staat hier standaard open en met dekentje klaar in de kamer. Deze heb je nodig als je met moederpoes (en kittens?) naar de dierenarts moet;
  7. Een warmtelamp/warmtepad. Zeker bij grotere nesten is het fijn als moederpoes wat hulp krijgt bij het warm houden van de kittens; 
  8. Speciale flesjes voor het maken en doseren van de kittenformule voor de moederpoes en later voor het voeren van kittenformule aan de kittens. Vaak worden deze flesjes bij de formule geleverd;
  9. Een weegschaal om het gewicht van moederpoes (wanneer dat niet teveel stress oplevert) bij te houden en een schriftje om vorderingen in bij te houden; 
  10. Ontsmettingsmiddel voor het schoonhouden van je handen en groene zeep voor het schoonmaken van de kamer.

Als je deze middelen in huis hebt, kun je zolang de zwangerschap duurt vooruit. Op de bevalling en de benodigdheden daarvoor gaan we in bij een volgende blogpost. Misschien hebben we de bevalling van onze eigen Ginny tegen die tijd al meegemaakt. De tijd zal het leren!