De ontwikkelingen vanaf deze week gaan anders dan de weken hiervoor. Waarom? Omdat de kittens inmiddels niet meer wiebelige, kleine muisjes zijn, maar al kleine roofdiertjes aan het worden zijn. De ontwikkelingen zijn daarom misschien minder zichtbaar per dag, maar eerder per week. Ze groeien nog steeds enorm hard, maar de basisontwikkeling van het lijfje is nu toch echt wel rond. De fysieke groei is dus vooral te zien in, tja, de grootte. En sociaal zien we ook dat er een hoop gebeurt. 

Omdat de ontwikkeling zo anders verloopt, besloot ik niet meer in dagboekvorm te schrijven vanaf deze week, maar vooral de hoogtepunten te beschrijven.

De eerste gezondheidsproblemen

Ik zei dat ik de hoogtepunten zou behandelen, maar ik begin met het dieptepunt van deze week. Op een avond zat ik bij de kittens en hoorde ik gereutel. Niet het gereutel van een spinnend kitten, maar het zorgelijk gereutel van de luchtwegen. Gambit was dan wel druk aan het spelen, maar had duidelijk last van benauwdheid. Ik heb zelf als kind bronchitis gehad, en dit klonk een beetje hetzelfde. Natuurlijk maak je je dan flinke zorgen.

De volgende dag hing ik aan de telefoon met de dierenartspraktijk, gelukkig konden we ‘s avonds terecht. Met Gambit en Gatsby (als gezelschap) betrad ik de praktijk. De dierenarts bevestigde mijn vermoeden: vocht in de longen. We hebben natuurlijk een knusse, warme en schone omgeving voor de kleintjes, dus stof en tocht kunnen het probleem niet zijn. Wat dan wel de oorzaak was: dat blijft gissen. Gelukkig sloegen de ontstekingsremmer en medicatie tegen het vocht heel goed aan, waardoor de problemen de volgende dag al weg waren en ook wegbleven. 

Sociaal spel

Deze week neemt het sociaal spel nieuwe dimensies aan. De kittens jagen op elkaar, wiebelen met hun kontjes, sprinten de kittenren door en laten ook Ginny niet meer met rust met hun uitdagingen. Ze beginnen hun grenzen aan te geven: als een broertje of zusje te hard speelt, is dit heel duidelijk te horen aan een kreet of grom. De kittens krijgen nu echt pit en gedragen zich als echte katjes. 

Ook met ons wordt het sociaal spel flink uitgeprobeerd. Dat houdt ook in dat ze van ons nog moeten leren wat wij wel en niet waarderen. Leuk om daarbij te ervaren, is dat het ene kitten nu al zachtaardiger is dan de ander. Gimli zet tanden en klauwen zonder enige reserve in voeten, handen en armen, terwijl Gatsby lieve, zachte likjes geeft en zonder nageltjes met ons speelt.

Het ‘andere’ gebruik van de kattenbak en voerbak

In het sociale spel wordt de kattenbak (helaas voor ons) uitgebreid gebruikt. De kleintjes vinden het fantastisch om elkaar achterna te zitten terwijl er eentje zijn of haar behoefte doet in de bak. Het kattenbakgrit ligt werkelijk overal, net als de brokjes overigens. Het zijn op dit moment de grootste rotzooimakers die je je maar kunt bedenken. Gelukkig zijn ze wel héél schattig.

Klimmen, klauteren en ontdekken

Ja, ze worden echt een stuk actiever. Hun kleine rennetje hebben we in grootte verdubbeld, zodat de kittens nog meer ruimte hebben om te ravotten. Dat betekent dat ze ook meer klauterruimte hebben. De vensterbank heeft nu ook regelmatig kleine bezoekers, net als de grote krabpaal. Er komt zo nu en dan zelfs een kitten (via allerlei stapjes) over de rand van de kittenren heen. Dat zijn echter korte bezoekjes, waarna het gezelschap van de nestgenootjes heel erg lokt. Voorlopig lijken de kittens tevreden met de mogelijkheden die ze binnen de ren hebben. Dat houdt voor ons het schoonmaken van de ruimte toch net iets overzichtelijker.

Een bijkomend voordeel van het nog ‘achter de schermen’ blijven, is dat Ginny zich echt kan afzonderen, dat doet ze ook heel graag. Ben ik in de kamer, dan ligt ze bij mijn voeten. Ben ik de kamer uit, dan zoekt ze een ander comfortabel plekje op waar ze even helemaal tot zichzelf kan komen.

De eerste stappen in zelfstandigheid

We zien dat de kittens de eerste stapjes aan het zetten zijn in zelfstandigheid. Over het algemeen slapen ze op een hoopje bij elkaar of in elk geval in groepjes van minimaal twee. Maar we zien ook dat een aantal kittens zich wat meer begint los te maken. Er wordt dan ook af en toe alleen geslapen. Wat we verder rustig aan beginnen te zien is dat de slaapritmes niet meer helemaal gelijk lopen. Vorige weken zagen we nog dat alle kittens tegelijk speelden, sliepen, dronken en aten. Nu is soms een eenling wakker die hard zijn best doet om de rest ook tot spel te verleiden (lees: heel hard met het pootje op het hoofdje van broertje of zusje slaan). Soms is dit succesvol, maar zeker niet altijd. 

Ook het eten gaat zeker niet meer altijd samen. Ze eten als ze trek hebben en die trek verschilt. Zo eten Gaia en Genji voornamelijk als ik eten voor ze klaarzet met wat lekkers erin. Maar Gatsby eet werkelijk heel de dag door van alles wat hij kan vinden. Het kan toch bijna niet anders dan dat hij inderdaad een katertje is.

Steeds minder melk, steeds meer brokjes

Ik zeg het eigenlijk net al een beetje. Er wordt goed van de brokjes gegeten. De kittens zijn er allemaal enthousiast voor te krijgen, maar Gaia en Genji vragen om nog iets meer overtuigingskracht dan de rest. Het piepend achter mama Ginny aanrennen om melk wordt steeds iets minder, hoewel de kittens op een onbewaakt moment nog wel eens willen komen drinken. Bijvoorbeeld als Ginny zelf aan het eten of drinken is. Dit duurt nooit heel lang. Het hoort allemaal bij het natuurlijke proces van afstand nemen. Dat betekent overigens niet dat de kittens Ginny niet meer nodig hebben: ze wast ze uitgebreid, voedt ze als zij vindt dat het tijd is en houdt het grut goed in de gaten. Echt ingrijpen in het spel doet ze nog niet, maar ik verwacht dat dat de komende weken nog wel eens toe kan gaan nemen.

Een beetje terughoudend tot aan spinnende kittens

We hebben het meer meegemaakt op deze leeftijd. De kittens worden zelfstandiger en gaan op avontuur uit. Je ziet daarbij héél duidelijk dat ze gericht zijn op het opdoen van nieuwe indrukken. Wat opvalt, is dat ze in de 5e tot 7e week vaak een beetje afstandelijk naar ons toe worden. Ze vinden het raar als we rondlopen, schieten soms nog wat weg als we iets doen wat ze gek vinden en ze deinzen nog terug als ze onze hand uitsteken. Het is bijna alsof ze ons met hun complete gereedschapskist aan zintuigen opnieuw een beetje moeten leren kennen. 

Daar staat tegenover dat de eerste kittens echt overtuigend beginnen te spinnen als we ze aaien. In het G-team zijn dit Gatsby en Gaia. Het zijn geen kleine spinmomentjes, maar heuse spinpartijen. Ook gaan ze steeds meer de interactie met ons aan in het spel en op andere vlakken. We worden uitgebreid besnuffeld, met name onze schoenzolen, en de kittens kijken vaak vol bewondering naar wat we aan het doen zijn.

Socialisatie

Deze week is belangrijk in de ontwikkeling van de kittens. Ze leren aan wat ‘normaal’ is en dat baseren ze op wat ze in de eerste 7 weken hebben meegekregen. Daarom zetten we nu extra vaak een filmpje aan als we bij ze zitten en horen ze geregeld de radio. Het is nog een beetje een middenweg vinden tussen wat goed is voor Ginny en de kittens, want we willen natuurlijk ook niet dat Ginny al te nerveus wordt. Maar tot nu toe doet ze het geweldig.

Gewicht

De kittens wogen aan het begin van de week tussen de 536 en 590 gram.

Aan het eind van de week wogen ze tussen de 592 en 672 gram.

Wat de volgende week te verwachten?

Volgende week zullen deze ontwikkelingen naar verwachting steeds verder doorzetten. We zijn benieuwd of de wereld buiten de ren verder verkend gaat worden en in hoeverre de kittens steeds meer ook knuffelmonstertjes gaan worden.