We zitten alweer in de zevende week van het G-team. Een week waarin de kittens héél druk zijn (voornamelijk met elkaar) en de interesse voor alles wat ze om zich heen zien gebeuren ook steeds groter wordt. Maar ook een week waarin onze band met de kittens echt vorm begint te krijgen: ze komen aan het eind van de week steeds sneller overeind als wij in de buurt komen. Sommigen miauwen zelfs al verwachtingsvol als ze doorhebben dat we met voer aan komen lopen en er wordt al wat met ons geknuffeld.

Nieuwsgierige kopjes

Elke keer als wij de kamer binnenlopen, zien we vijf kopjes versuft onze kant op kijken. Slaperig, maar nieuwsgierig worden we de eerste tellen bestudeerd. Het duurt echter niet lang voordat ze actief worden en beginnen te spelen. Sommigen wijzen nog net niet met hun pootjes naar de voerbak om ons duidelijk te maken dat het tijd is voor iets anders dan de droge brokken waar ze altijd toegang tot hebben. Zeker Genji, die nog steeds brokjes zonder vlees niet te pruimen vindt, heeft hier een handje van. 

Dat vind ik eng!

We blijven wel een beetje spannend voor de kittens. We vertelden er vorige week al over, maar met hun complete palet aan zintuigen, lijken de kittens weer even opnieuw aan ons te moeten wennen. Ze waren gewend dat we bij ze zaten terwijl ze in hun nest lagen, ze kenden onze handen en stemmen en ze kenden ook de geluiden in de kamer. Maar nu ze zelf rondlopen en alles zien, horen en ruiken wat er om ze heen gebeurt, hebben onze acties zoveel andere dimensies. 

Ik hoestte deze week een keertje in de kamer en alle kittens doken zo snel als ze konden onder de stoel. Hebben we dan niet eerder gehoest? Oh jawel hoor. Ik heb zelfs een verkoudheidsgriepje gehad de afgelopen weken. Maar ze schrokken zich toch echt een ongeluk. Bij zowel het 0-team als het B-team maakte ik me rond deze periode zorgen over zulke ontwikkelingen. Inmiddels denk ik een patroon te herkennen dat bij elk nestje terugkomt. Gaan we dan nu heel voorzichtig doen in hun aanwezigheid? Welnee! Het is belangrijk dat ze juist nu aan al deze invloeden wennen en leren dat het hartstikke normaal is. Natuurlijk bouwen we waar nodig en mogelijk het volume of de intensiteit op. 

Diarree

Het is misschien niet zo’n smakelijk onderwerp, maar wel een belangrijk punt: ontlasting. Een gezond kitten draait stevige drolletjes en dat ging vorige week ook nog hartstikke goed. Helaas ging er deze week iets niet helemaal goed in de buikjes van het hele nest, waardoor ze allemaal diarree kregen. Het stonk enorm in de kamer en de kittens waren ook duidelijk niet helemaal lekker. We hadden die week – naast hun gewone brokken – andere brokjes aan het dieet toegevoegd. Waarom? Het is goed om kittens zo jong mogelijk te laten wennen aan verschillende soorten brokjes. Dit schijnt te helpen tegen kieskeurig eetgedrag op latere leeftijd. Wij denken dat hun stoelgang daardoor echter wel wat van streek is geraakt. Ze vielen zelfs wat af. Gelukkig trokken de symptomen al na twee dagen weg. 

Kittens kunnen diarree krijgen, dat is in principe niet zorgelijk. Niet zolang het niet te lang doorzet. Het kan inderdaad een reactie op voeding zijn, het kan een probleem zijn met een wormeninfectie, maar het kan ook duiden op een ernstiger ziektebeeld: een virus. Mochten je kittens dus diarree hebben? Houd dan in de gaten dat dit relatief snel bijtrekt, dat er geen bloed bij zit en dat de kittens niet teveel afvallen. Bij ons vielen ze elk één dag af, waarna ze een dag later weer flink waren aangekomen. Was dit niet het geval geweest, dan hadden we de dierenarts ingeschakeld.

Een les voor ons? Iets minder enthousiast zijn met nieuwe brokjes toevoegen aan hun dieet. 

Nóg meer klimmen en klauteren

Vorige week lazen jullie al dat Ginny’s kittens de boel flink onveilig aan het maken waren. Ze kruipen nu helemaal overal in, op en tussen. En waar er vorige week nog af en toe wat onzekerheid te zien was bij bepaalde acties, is daar niets meer van over in week 7. Deze doerakjes deinzen nergens meer voor terug. Ze rennen elkaar achterna over de krabpaal, springen van meubel naar meubel en Gimli is zelfs zover dat ze door heeft hoe ze over de panelen van de kittenren kan klimmen. Dat doet ze te pas en te onpas. Ze loopt nu zelfs elke keer naar ons dressoir toe waar de weegschaal staat, omdat ze weet dat ze daarboven lekkers krijgt van ons. Kleine slimmerd!

Met ons spelen en kroelen

Hoewel de kittens nog een beetje onder de indruk zijn van ons, zie je een omslag gebeuren waarbij ze de interactie met ons weer meer aangaan. Ze verzamelen zich om onze benen voor eten, jagen op onze voeten en handen en vallen zelfs soms in onze handen in slaap. Buikkriebeltjes en kinkriebeltjes worden al volop gewaardeerd, vooral door Genji, Gaia en Gatsby. 

Wat bijzonder blijft aan de laatste (Gatsby) is dat hij zoveel zachtaardiger is dan de rest van het nest. Speel je met zijn broertjes/zusjes, dan heb je al snel tanden en nagels in je handen staan. Maar Gatsby speelt uit instinct al met ingetrokken nageltjes en in plaats van te bijten, geeft hij lieve kusjes. Zo zien we nu echt de persoonlijkheden ontwikkelen.

Speeltjes worden interessanter

Als er de afgelopen weken een balletje door de kamer rolde, keken de kittens er geïnteresseerd naar. Een enkeling waggelde er achteraan en gaf er een klein mepje tegen, maar over het algemeen was de reactie nog mild. Nou, die tijd is toch echt voorbij! Alles wat beweegt is interessant. En als het niet beweegt, maar wel kan bewegen, dan weten ze inmiddels hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen. Ballenbanen worden dan ook in gebruik genomen en als we een ballenbakballetje een klein duwtje geven, dan wordt er vol enthousiasme achteraan gerend. Het is zo mooi om die ontdekkingsdrift te zien ontstaan.

Oogjes

De oogjes van kittens zijn net juweeltjes. Als ze een paar weken oud zijn, kleuren de irissen blauw. Rond de leeftijd van 6 a 7 weken zie je dat de oogjes echt gaan verkleuren. Bij de een gebeurt dat vrij abrupt, bij de ander zie je de verandering heel langzaam intreden. Bij Gatsby, onze grote kerel, zijn de oogjes nog helderblauw en is er nog geen groen of geel te bekennen. Van mij mag dat altijd wel zo blijven, want wat zijn die blauwe oogjes mooi!

Ginny's houding richting de kittens

En waar de kittens steeds meer naar ons toetrekken, zien we dat Ginny steeds minder als melkfabriek wordt gezien. Ze kan nu rustig bij de kittens eten, zonder te worden lastiggevallen. Ze is lief met de kittens en speelt af en toe vol overgave met ze. Maar over het algemeen ligt ze lekker op een afstandje toe te kijken hoe haar grut zich vermaakt.

Gewicht

Aan het begin van de week wogen de kittens tussen de 618  en 694 gram.

Aan het eind van de week wogen ze tussen de 778 en 858 gram.

Wat kunnen we volgende week verwachten?

Wat we volgende week kunnen verwachten, is dat de kittens steeds meer jachtgedrag gaan vertonen. Prooitjes, balletjes en nestgenootjes zullen hiervan getuigen zijn. Het spel zal er steeds feller aan toe gaan, want met de tweede socialisatiefase is het tijd voor het verleggen en verkennen van grenzen. Dat zal niet altijd perfect gaan, want bij het verkennen van grenzen hoort ook het overschrijden daarvan. We zullen dus wat kreetjes horen en mogelijk zal ook Ginny wat strenger gaan optreden. Daar leren de kittens echter van: door dit spelenderwijs verkennen van grenzen, leren ze straks dat ze niet te hard moeten bijten en krabben. En daar hebben ook toekomstige baasjes profijt van!