Ginny’s kittens worden steeds groter. Het verschil met enkele weken geleden is bijna niet te geloven. Het zijn echte jagertjes geworden, die goed gecoördineerd hun weg door de kittenkamer vinden. Ze rennen, klimmen en staan ook op hun achterpootjes in het spel. Hun jachtbewegingen worden ook steeds overtuigender.

Het leukste van de ontwikkelingen vind ik toch wel dat de kittens ook echt met ons een band op beginnen te bouwen. Een leuke week weer!

De jacht

In deze periode zie je dat de kittens zich ontplooien tot jagers. Speeltjes worden daadwerkelijk prooien. Muisjes worden dus door de kamer heen gesjouwd en in de lucht gegooid om weer opgevangen te worden.  Ook op elkaar wordt flink gejaagd, inclusief wiebelkontjes en jachtbewegingen waarbij ze elkaar met vier poten in de lucht bespringen na een uitgebreide besluiping. Een fantastisch gezicht.

Niks is veilig in de kamer. Een sjaal met franjes wordt dan ook uitgebreid besprongen. Voerbakjes in de kamer? De inhoud van de bak ligt een uur later gegarandeerd verspreid over de vloer van de kittenkamer. Maar wat wil je met vijf van die wervelwinden?

Het spel

Het spel ontwikkelt zich elke dag weer. Elke keer zien we de kittens weer nieuwe bewegingen maken. Ze worden leniger, wilder en beter gecoördineerd. Deze week hebben ze vooral leren springen en rollen. Dit komt vooral goed uit om broertjes en zusjes keihard te laten schrikken, dat snap je wel! Verder zien we een toenemende interesse in interactieve speeltjes: de ballenbaan, ons gemotoriseerde muisje en ook de kattenhengel worden uitgebreid in gebruik genomen. En het zijn geen verlegen mepjes meer, maar uitgebreide jachtpartijen die eruit voortkomen. 

Er vormen zich in de kamer geregeld hoopjes kitten, waarbij je alleen nog maar een grote kluwe kittens voorbij ziet komen. Het zou in een komische striptekening goed tot zijn recht komen.

Ook onze benen zijn niet meer veilig: als ze enthousiast in het spel zitten, voelen wij met regelmaat de kittennageltjes in onze benen zinken. Au! Natuurlijk is het niet de bedoeling dat ze dit als volwassen katten nog steeds doen en ontmoedigen we dit door ze een alternatief te bieden.

We nodigen veel visite bij onze kittens uit, zodat ze minimaal een paar keer per week andere gezichten zien dan alleen die van ons. Van groot belang als we willen dat ze zich ontwikkelen tot sociale katjes. De visite wordt dan wel aan het werk gezet: met hengels en lekkers overwinnen ze zowel Ginny als haar kroost in een handomdraai.

Geen rust, of toch wel?

Ken je die beelden van knuffelende, kroelende kittens die heerlijk in de armen van hun pleegpapa of -mama liggen te slapen? Leuk he? Nou, het G-team moet het plezier nog ontdekken van uitgebreid op de schoot en in de armen liggen. Ze zijn véél te druk met elkaar en anders met het spel met ons. Pak je ze op, dan krioelen ze zich uit je armen en rennen ze snel naar de andere kant van de kamer. Nee, oppakken vinden ze het verdoen van hun tijd. 

Ga je na uitgebreid spel echter rustig zitten op een lekker zacht, warm en comfortabel plekje, dan is de kans toch wel aanwezig dat er eentje naast je komt liggen en in slaap valt. Vooral Gatsby is een heerlijke kroelkont die dan spinnend bij je komt liggen. 

Spinnen

Ja, er wordt wel gespind! Gatsby, Gaia en Gimli laten heuse spinkoren horen op het moment dat ze lekker liggen en geaaid worden. Je moet wel een beetje goede timing hebben, want buiten slaap- en kroeltijd worden je handen vooral gegrepen met tandjes en nageltjes als je in de buurt komt. En denk maar niet dat je ze kunt overtuigen iets anders te doen. Tja, wat wil je met constant vier andere nestgenootjes in de buurt waarvan er altijd wel ééntje uitlokt tot spel. Ook dat is genieten hoor! 

Ontwormen

De kittens zijn begin deze week weer ontwormd. Dit gebeurt als de 5, 7 en 9 weken oud zijn. Dus de dag nadat ze zeven weken werken, werd er een tabletje toegediend. Het vraagt bij sommigen meer overtuigingskracht dan bij anderen. Sommigen eten namelijk zo het pilletje op, terwijl de ander het zelfs selecteren uit een bakje lekker vlees. 

Bij ons was de uitdaging voornamelijk om te zorgen dat Ginny niet alle bakjes langsging om de wormenpilletjes er uit op te eten. Zij vond ze namelijk wél heel lekker, in tegenstelling tot sommige van haar kittens.                 

Ginny's ontwikkelingen

Hoe gaat het nu met Ginny, hoor ik jullie denken? De lieve moederpoes van dit nest kwam natuurlijk doodsbang binnen. Inmiddels is er niet heel veel meer over van haar angstige kant. Ze kroelt uitgebreid met ons, laat zich oppakken, hangt in onze armen en is zichtbaar blij als wij de kamer in komen lopen.

In het contact met visite is Ginny enorm gegroeid. Ze neemt standaard een vloeibare snack als verzoeningsgebaar aan als visite de kamer in komt lopen. Vaak is ze na een kwartiertje voldoende ontdooid om de kamer rond te lopen en soms loopt ze na een half uur al kroelend tussen de visite door. Grote bewegingen en nieuwe invloeden zijn wel extra spannend voor haar, daarin merk je dat ze als jong kitten de socialisatie in een huishouden heeft gemist.

Terwijl ze zelf nog kitten is, neemt ze het moederschap overigens erg serieus. Ze zorgt enorm goed voor haar kroost en doet eigenlijk alles zoals ze dat zou moeten doen. Met de weken vermindert haar zorgtaak in de zin van wassen en vooral ook voeden. De kleintjes eten brokjes en heel af en toe mogen ze nog bij Ginny drinken. 

Wat ons opvalt is dat er op dit punt nog opvallend weinig echte strijd is tussen de kittens. Vaak beginnen de eerste onenigheden in het nest zich rond deze tijd toch wel te tonen, maar de kleintjes gaan erg vredig en respectvol met elkaar om. Ginny hoeft dan ook weinig in te grijpen. Wel speelt ze met heel veel plezier met haar kittens. Dit doet ze gedoseerd en vooral ook op momenten dat zij daar zin in heeft. Ze laat zich daarin aansteken door haar kittens, maar niet direct uitdagen. Ginny maakt de dienst dus uit, zoals een moederpoes dat hoort te doen.

Gewicht

Aan het begin van deze week wogen de kittens tussen de 748 en 840 gram.

Aan het einde van de week wogen ze tussen de 934 en 1015 gram.

Wat kunnen we volgende week verwachten?

Volgende week zullen de kittens hun spel- en jachtgedrag nog verder ontwikkelen. Ook gaan we waarschijnlijk bij alle kittens over het gewicht van een kilogram heen, ook een flinke mijlpaal!

Wij denken dat Ginny’s speelgedrag zal toenemen de komende dagen, maar mogelijk ook dat de kittens steeds feller zullen gaan spelen. Best kans dat Ginny daardoor vaker moet ingrijpen.