Naarmate de kittens ouder worden, zie je dat de ontwikkeling anders verloopt. Ze groeien elke week nog als kool, maar de ontwikkelingen per dag zijn minder goed te definiëren. Je ziet vooral dat de persoonlijkheidjes zich nu duidelijker beginnen te ontwikkelen en dat de kittens zich steeds meer los beginnen te bewegen van mama Ginny. En bewegen doen ze, want wat hun energie lijkt wel verdriedubbeld! 

Deze weken gingen we ook naar de dierenarts voor de eerste vaccinatie en check-up en kwamen we erachter dat alle kittens van hetzelfde geslacht zijn!

 

Vreetzakjes

Hoe groter het kitten, hoe groter de maag? Ja, daar lijkt het hier wel op. De zak kittenvoer gaat steeds sneller leeg en elke keer als we de kamer inlopen, staan we er weer van versteld dat de voerbakjes alwéér leeg zijn.

Niet heel wonderlijk natuurlijk, want als je ziet hoe hard de kittens groeien, dan zijn die brokjes met al hun voedingsstoffen hard nodig. Zeker meegenomen het rennen, klimmen en spelen dat uren op een dag door gaat. 

Vaccinatie en laatste ontworming

Week 9 is de week van de eerste vaccinatie. Ze worden dan nagekeken bij de dierenarts op eventuele gezondheidsproblemen en als alles goed is, worden ze gevaccineerd. Voor ons altijd even een spannend moment: de dierenarts kan ook dingen opsporen die  voor ons niet direct duidelijk zijn. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een hartruisje. Ook de ogen, oren, vacht, tanden en mobiliteit worden goed nagekeken. Gelukkig is het G-team bij deze controle met vlag en wimpel geslaagd.

De dierenarts legde ook uit waarom wij zoveel moeite hadden met het bepalen van de geslachten. Het G-team bestaat namelijk uit alleen maar meisjes. Geen wonder dat we geen verschillen zagen.

Enkele dagen na het dierenartsbezoek hebben de kittens hun laatste ontworming gekregen in een reeks van drie. Deze ontwormingsreeks zorgt ervoor dat niet alleen de wormen, maar ook de wormen die uit de overgebleven eitjes komen, worden bestreden. 

Gedurende week 12 wordt de laatste vaccinatie gegeven en voor die tijd vindt de castratie en het plaatsen van de chip plaats. De laatste drie weken zijn altijd extra spannend door al die dierenartsbezoeken!

Denderen als paarden

Een duidelijke ontwikkeling van deze weken is het energieniveau. Als je bij ons beneden onder de kitten kamer zit, zou je het ook geloven als je zou zeggen dat een stel galopperende paarden door die kamer rende. Leuk hoor, die actievelingetjes. Vaak als wij in de kamer zitten hebben ze absoluut geen oog voor ons tot het moment dat we ons in het spel mengen. 

Harmonie

Bij de meeste kittens rond deze leeftijd merkten we tot nu toe dat de ’emoties’ steeds hoger oplopen. In andere woorden: er wordt steeds harder geprotesteerd onderling wanneer er weer eens te ruw wordt gespeeld. Kittens leren hiervan onderling niet te ruw te spelen. Opvallend genoeg is dit nest enorm harmonieus met elkaar omgaat. Niet alleen de kittens, maar ook Ginny laat zich niet veel horen. Ze hoeft niet in te grijpen in het spel en brengt vooral veel tijd door in het ‘begeleiden’ van haar kittens. Nieuw terrein wordt samen met moederpoes verkend, en wanneer kittens eenmaal gewend zijn, zit Ginny op een afstandje om alles goed in de gaten te houden.

Ook in het spel met ons merken we dat de kittens zachtaardig zijn. Soms komen tandjes en klauwtjes echt wel van pas, maar over het algemeen zijn het geen wildebrassen die onze handen en voeten openklauwen in hun spel.

Persoonlijkheidjes

Tot een paar weken geleden waren de kittens nog redelijk gelijk in persoonlijkheid. Goed, Genji was al wat ondeugender en speelser en Gatsby wat zachtaardiger en knuffeliger. Maar de verschillen zijn nu echt heel duidelijk geworden:

Gambit is een lief meisje dat alles van een kleine afstand bekijkt. Ze kantelt haar hoofdje dan zijwaarts en kijkt met grote ogen naar de wereld om haar heen. Ze is zachtaardig en zal niet snel heel hard spinnen, maar af en toe horen we heel zachtjes op de achtergrond een lief, zacht gespin. Wij moeten haar er echt bij betrekken, want Gambit verdwijnt als we niet uitkijken al snel naar de achtergrond. En dat terwijl ze zo leuk is. Pak je haar op? Dan blijft ze heel beleefd in je armen zitten en bekijkt ze de wereld vanuit die positie.

Gaia is een ondernemend, kroelerig meisje. Ze staat altijd klaar bij de deur, ervan overtuigd dat we lekkers komen brengen. Echt een haantje (of hennetje ;)) de voorste. Ze gaat heel graag de interactie aan met alles en iedereen, maar zit niet heel graag stil. Oppakken staat ze soms wel toe, maar vaak kan ze de rust niet vinden. Aai je haar, dan begint ze vaak al heel snel keihard te spinnen. We hebben al heel wat kroelsessies met Gaia gehad. Ook spelen doet ze als de beste. Gaia heeft eindeloos veel energie en stuitert bij visite de kamer door.

Genji is onze kleine ninja. Ze klimt overal in, op en tussen en is altijd overal en nergens. Het is geen kroelkatje: ze speelt liever met je. Dat zie je ook als je je hand naar haar uitsteekt, dan springt ze weg om vervolgens met uitdagende bewegingen richting je hand te springen. Genji is een kieskeurig meisje. Dat geldt zowel in het eten als in haar contacten. Ze eet brokjes zonder lekkers erbij met lange tanden op. Hebben we visite en probeert deze Genji snel na binnenkomst op te pakken, dan wurmt Genji zich een weg uit de armen. Maar speel je met haar? Dan is ze niet meer bij je weg te slaan. En ook in Genji zit stiekem wel een knuffel hoor, ze heeft gewoon héél veel energie.

Gimli is echt een heel lief poesje met een goede balans tussen speelsheid en knuffeligheid. Gimli is vaak al snel bij ons en begroet ons ook vaak met een bolle rug een hoog staartje. Ze begint dan ook al vaak te spinnen. Het is de grootste vreetzak van allemaal (op Ginny na misschien). Ze miauwt zelfs al om lekkere snacks. Maar begin je het spel, dan is Gimli een van de grootste fanatiekelingen. Ook Gimli is erg ondernemend en is er vaak als een van de eersten bij als er iets gebeurt in de kamer. Gimli is geen stilzitter, maar laat zich wel netjes oppakken. Zeker als we wat lekkers voor haar neus houden, zit ze dan keurig stil ;).

Gatsby is toch wel het liefste en zachtaardigste poesje uit het nest. Ze speelt vrijwel altijd met ingetrokken nageltjes en zit al graag spinnend op schoot bij ons. Maar laat je niets wijs maken: Gatsby is dan misschien rustig, ze is absoluut niet verlegen! Toen de deur naar de overloop open ging, was zij er als eerste bij om de boel te verkennen. Ze kijkt goed naar wat Ginny doet, om vervolgens haar voorbeeld te volgen. Gatsby is gek op eten: wat er ook in het bakje zit of welke snack we ook aanbieden, zij eet het op. In alle opzichten geen kieskeurig katje dus. Enne…. spelen? Ook dat kan Gatsby als de beste. Ze kan enorm uit haar plaat gaan en dan met vier poten tegelijk de lucht in springen. Gatsby heeft echt gevoel voor humor. Het is een sociaal typje, dat met alle kittens uit het nest goed overweg kan.

Verkleurende oogjes

Daar waar sommige kittens nog echt blauwe ogen hadden in week 8, beginnen ook de laatste oogjes te verkleuren. Van helderblauw naar bruin-groen en van lichtblauw naar lichtgroen. Het zijn op dit net schilderpaletjes, waarbij de verkleuring vrij geleidelijk gaat. Genji’s ogen zijn aan de buitenkant namelijk nog steeds blauw, maar aan de binnenkant zitten al mooie groene vlekjes.

Gewicht

De kittens wogen aan het begin van week 9 tussen de 934 en 1015 gram.

Aan het eind van week 10 wegen de kittens tussen de 1200 en 1305 gram.

Wat we de komende week verwachten

Als we de ontwikkelingen volgen van andere nestjes met moederpoes, dan zou Ginny steeds meer afstand moeten gaan nemen vanaf week 11 a 12. Maar of dat bij het G-team ook zo is? Ginny is natuurlijk zelf ook nog half kitten en lijkt het gezelschap van haar kittens juist weer iets meer op te zoeken de afgelopen dagen. We gaan het zien!

De laatste weken krijgen wij vaak nog meer een band met de kittens. Ze lopen nu tijdens werkdagen rond op onze werkplek, waardoor ze nog mensgerichter worden. Komende week worden de kittens verder gecastreerd, toch weer een grote stap voor ons als pleeggezin en voor de kittens.