Er is één vraag die wij vrijwel standaard krijgen als we vertellen dat we pleeggezin zijn voor kittens: “Is dat dan niet moeilijk als ze weer weggaan?”.  Vandaag, de dag waarop we afscheid nemen van drie kittens, vinden jullie het antwoord hierop in deze blog.

 

Afscheid nemen is het doel

Een deel van het antwoord op deze vraag ligt misschien wel in de reden waarom wij pleegkittens opvangen. Wij willen kittens een eerlijke kans geven op een fijn leven.

Vandaag namen we afscheid van Errol, Eevee en Eowyn. Vijf maanden geleden kwamen ze bij ons binnen, Errol en Eevee in slechte gezondheid en bang voor mensen. Eowyn nog een klein pluizebolletje dat eigenlijk nog een moeder nodig had. Vanaf dag één is ons doel om toe te werken naar het moment dat ze klaar zijn voor plaatsing. En die plaatsing is gelijk ook het afscheid.

Vanaf dag één weten we dan ook dat dit moment gaat komen en bereiden we onszelf en onze kittens daarop voor. Alle zorgen, liefde en tijd die we stoppen in de zorg draagt bij aan het bereiken van het moment dat ze kunnen beginnen aan een gelukkig leven bij hun furrever home. Elke traan, elke lach en zelfs momenten van frustratie maken deel uit van dit proces.

De nachten waarop de wekker stond om Eevee en Errol met een spuitje te laten eten en drinken, omdat ze dat uit zichzelf niet meer deden. De nageltjes van Eowyn die elke dag in onze handen stonden, terwijl we haar afleerden met handen te spelen. De lange uren zittend naast bange Errol, omdat hij dan zijn kopje in mijn hand liet rusten om uiteindelijk keihard te gaan spinnen.  Plaatsing, en dus afscheid, is ons doel. En wij doen er alles aan om dat doel te bereiken. 

Deel van ons leven

Je leest het misschien wel in bovenstaande tekst. De kittens worden echt onderdeel van ons leven. Elke dag zijn we met ze in de weer. We maken ons soms zorgen, maar vaak brengen die kleintjes ons ook heel veel plezier. 

We lachen ons suf om alle kattenkwaad en gekke gedragingen die ze uithalen. En met de kittens die wat extra intensieve zorg nodig hebben, hebben we vaak een net wat hechtere band. Dus om nou te zeggen dat het afscheid ons niks doet.. Nee. Wij laten bij vrijwel elk afscheid vroeg of laat toch ook wel een traan. 

Maar juist omdat we zo in ze hebben geïnvesteerd, gunnen we ze ook het beste leven dat ze zich kunnen wensen. En daarom is afscheid ook een moment van vreugde. Vaak is de lach dan ook groter dan de traan en genieten we vooral ook van dit moment.

Geluk creëren

Wanneer wij een match hebben gevonden voor onze kittens, komt het moment dat ze opgehaald worden. De baasjes komen zonder uitzondering met een glimlach van oor tot oor binnen. Soms een beetje gespannen, maar altijd gelukkig. Zij halen die dag hun maatje(s) op voor de komende 15+ jaar. De maatjes waar zij een belangrijk deel van hun leven lief en leed mee delen. Hun troost en plezier. Dat is nogal wat. Jij staat aan het begin van dit wederzijdse geluk.

En omdat wij als pleeggezin de match zelf mogen bepalen, zijn wij er altijd van overtuigd dat kittens en baasjes elkaars leven zullen verrijken. En dat voelt werkelijk waar fantastisch. Ja, ook met de brok in je keel omdat je ‘jouw’ kittens natuurlijk wel gaat missen. 

Op weg naar het afscheid

Een week geleden wisten wij dat Errol, Eevee en Eowyn vandaag gingen vertrekken. Wanneer je zo lang en intensief voor kittens hebt gezorgd, is het belangrijk dat je tijd neemt voor je eigen afscheid. 

Op het moment dat wij weten dat kittens plaatsbaar zijn, maak ik de adoptieteksten. Ik omschrijf het karakter van elk kitten, bekijk alle foto’s en blik daarmee ook terug op de ontwikkelingen die hij of zij heeft doorgemaakt bij ons. 

 

De eerste reacties op de profielen zijn ook een geluksmoment. Zeker als er een of meerdere potentiële matches bij zitten. 

De bezoekjes van de kandidaat of kandidaten zijn helemaal leuk. Wij hebben geen enkel bezoek ontvangen voor de kittens waar we ons niet goed bij voelden. Vaak merk je toch ook wel aan het mailcontact of er ook tussen jou en de potentiële baasjes een klik is. Dat is ook deel van onze selectie, want ook die klik vinden wij belangrijk. 

Wanneer je ziet dat mensen als een blok vallen voor de kittens die jij hebt opgevoed en verzorgd, dan weet je dat je iets goed hebt gedaan. Maar niks is mooier dan die eerste wederzijdse klik. Dat moment waarop ook een kitten tegen jou als pleeggezin zegt: “dit zijn leuke mensen!”. 

Op elk van deze momenten staan wij erbij stil dat de kittens hier weggaan. En dat de keuzes die wij maken, keuzes moeten zijn waar wij ons bij dat afscheid goed bij voelen.

Ons afscheidsritueel

De dagen voorafgaand aan het afscheid met de kittens, worden we steeds meer bewust van het feit dat onze kittens straks niet meer ‘van ons’ zijn. Daarom brengen we wat extra tijd met ze door en richten we die tijd toch net iets anders in dan normaal.

We kijken een extra filmpje met ze, blijven wat langer bij ze hangen en verwennen ze wat meer met kattensnoepjes en knuffels. Het lijkt of je die momenten net wat intensiever meemaakt dan die weken of maanden ervoor. Je bent je bewust van het einde van een periode dat opeens heel dichtbij komt. 

We kiezen er heel bewust voor dus nog extra van ze te genieten en nog wat meer fijne herinneringen met ze te creëren. 

Op de avond of ochtend voor vertrek, geven we ze heel bewust de laatste keer een lekkere maaltijd. We praten met ze en vertellen ze dat ze naar hun nieuwe huisje gaan. Ze zullen je niet letterlijk verstaan, maar het geklets vinden ze altijd gezellig en het helpt jou ook vooral bij het loslaten. 

Bij het ophalen bouwen we altijd een moment in van minimaal een uur waarop wij samen met de nieuwe baasjes tijd doorbrengen met de kittens. Dit doen we met drie redenen: 1) We kunnen zelf nog even afscheid nemen; 2) De nieuwe baasjes kunnen hun laatste vragen stellen en wij kunnen nog even belangrijke informatie herhalen en 3) de kittens wennen weer even aan de luchtjes van de vervoersmandjes en hun nieuwe baasjes voordat ze in een volledig nieuw huis terecht komen waar alles vreemd is. Wij merken dat dat uurtje ons ook onbewust helpt los te laten.

Daar gaan ze

Het is dan zover. De baasjes zijn er klaar voor om hun nieuwe kittens mee naar huis te nemen. Slik! Ja, ook wij moeten dan even slikken. En lachen. En weer slikken. Maar het lachen overheerst.

Wij geven de baasjes altijd mee dat ze contact met ons mogen opnemen wanneer ze vragen hebben of als ze gewoon willen vertellen hoe het met ze gaat. De eerste foto’s en filmpjes volgen vaak al binnen enkele uren. Dat is ook gelijk het moment dat wij gerustgesteld zijn en bevestigd worden in onze goede keuze. En in de meeste gevallen blijven de berichtjes ook daarna nog veelvuldig komen.

De meeste kittens verliezen wij dan ook niet permanent uit het oog. Vaak ontvangen we nog foto’s en filmpjes met updates waar wij dan weer heel blij van worden. 

Dus.. is het dan toch niet moeilijk?

Ja en nee. Je hecht je aan de hummeltjes en bij het afscheid voel je dat extra. Maar wanneer je overtuigd bent van je keuze voor hun furrever home, dan is het afscheid vooral een geluksmoment. 

Jij hebt je kittens een kans gegeven op een gelukkig leven. En door ze te plaatsen bij geweldige mensen, creëer je bij jezelf weer de ruimte en tijd om hetzelfde voor andere kittens te doen. 

Daarom is onze lijfspreuk:

Afscheid is het doel!