Het begin van de tweede week is aangebroken voor de kittens van het G-team. Afgelopen week lagen de kittens nog voornamelijk te slapen of te drinken en vaak vredig en op een grote hoop bij elkaar. Toch gaan de ontwikkelingen hard en we zien langzaamaan minikatjes ontstaan. We nemen jullie in deze blog mee in de tweede week van het G-team!

Dag 8

We beginnen sinds vandaag écht wat meer strijd te zien onderling, zeker bij de tepels. De broertjes en zusjes duwen elkaar vol passie weg als ze vinden dat ‘hun’ tepel al in gebruik is. Dat ziet er hilarisch uit!

Wat opvalt, is dat de kittens steeds iets meer gaan bewegen en dat die bewegingen ook steeds iets meer gecontroleerd zijn. Goed, als ze hun hoofdjes optillen wiebelen en trillen ze nog flink van de inspanning, maar ze komen zowaar vooruit. Ze tillen hun lijfjes daarbij nog niet echt op, maar trekken zichzelf vooral aan hun pootjes rond. 

Dat betekent dat er rustig aan door het nest bewogen wordt door het vijftal. Voornamelijk om de warmste plek bij de kruik te vinden, maar soms ook gewoon omdat ze op zoek zijn naar elkaar. De oogjes zijn nog niet allemaal open, dus een hoop gaat nog op gevoel en geur. De oortjes gaan verder ook steeds iets meer rechtop staan, een teken dat de gehoorgangetjes open beginnen te staan.

De kittens wegen vandaag tussen de

0
gram

&

0
gram

Dag 9

Ik heb vanavond een voorzichtige eerste poging gedaan om de geslachten van de kittens te bepalen. Het is blijkbaar voor het getrainde oog al mogelijk vanaf de eerste dag, maar zo getraind is mijn oog echt nog niet! Met internetwijsheid ging ik bij de werpkist zitten en tilde ik één voor één de staartjes van de kittens op om vervolgens een foto van héél dichtbij te maken. Dat was de snelste en meest stressvrije manier om een goed beeld te krijgen van het geslacht. Moeder Ginny was intussen lekker aan het eten van een bakje vlees en die liet mij lekker mijn gang gaan.

De foto’s van dichtbij bekijkend, zag ik bij sommigen vrij duidelijk de onderscheiding tussen een kater en een poesje. De katertjes hebben bij hun geslachtsdeel namelijk eerder een ‘puntje’, terwijl de poesjes een verticaal ‘streepje’ hebben. Bij twee kittens was het wat moeilijker te zien. De score op dit moment is dan ook: 2 katertjes en 3 poesjes, maar ik weet eigenlijk al vrij zeker dat deze score de komende weken nog gaat veranderen.

Omdat Ginny de laatste dagen meer tijd weg bij de kittens doorbracht, hebben we besloten iets nieuws te proberen. De doos waarin de kittens lagen, heeft geen hoge rand. Daardoor lagen ze – op het moment dat de verwarming uitging – best wel open en bloot en overgeleverd aan de kou. En ondanks de warmte van de SnuggleSafe, hadden we toch het idee dat er teveel kouval was. De moederpoes kiest het nest en over het algemeen is het het beste om als pleeggezin het nest niet te veranderen. Maar omdat het huidige nest mogelijk gezondheidsrisico’s met zich meebracht, hebben we de kittens als experiment overgeplaatst naar de Kittenbox. 

De Kittenbox is speciaal gemaakt voor een nestje kittens en is beter afgesloten. Gelukkig stond deze op nog geen meter van het huidige nest, waardoor de verandering iets minder ingrijpend was. Een bekende geur vergroot het gevoel van veiligheid voor de moederpoes. We namen daarom de deken waar de kittens twee dagen op hadden gelegen mee de kittenbox in met de kleintjes, hopend dat Ginny hiervoor zou opwarmen. Gelukkig accepteerde Ginny de verplaatsing goed en ging ze al snel liggen om haar kittens te voeren. Om het gevoel dat alles veilig was te vergroten, zijn we extra lang bij haar gebleven en hebben we haar extra verwend met knuffels en lekkers op de nieuwe plek.

De kittens wegen vandaag tussen de

0
gram

&

0
gram

Dag 10

De volgende ochtend ben ik natuurlijk gelijk gaan kijken of Ginny de kittens in de werpkist had laten liggen en dit bleek gelukkig het geval! De kleintjes lagen content te slapen met hun bolle melkbuikjes, dus de overgang is goed verlopen. Wat ik ook zag bij het openen van de werpkist, is dat er nog meer oogjes aan het opengaan zijn! Drie van de vijf kittens kijken verwonderd de wereld in. De oogjes van de andere twee zitten nog steeds goed dicht. Gewoonlijk duurt het tussen de 5 en 12 dagen voordat kittenoogjes opengaan, dus ze zitten nog binnen de gewone termijn.

De kittens worden nu echt bewegelijk en kruipen enthousiast door de Kittenbox heen op zoek naar de warmtepad die we nog steeds elke dag een paar keer vernieuwen voor ze. Dat resultaat vaak in een grote kittenpudding bovenop de warmtepad, een hilarisch gezicht. 

Het lijkt er verder steeds meer op dat de kittens aandacht van ons mensen beginnen te waarderen. Goed, als ik met mijn hand in de buurt van hun neusjes kom, blazen ze instinctief. Maar een aantal laat zich bij de eerste buikfriemeltjes op hun rug vallen en geniet vervolgens zichtbaar van kroeltjes. Ze komen er wel!

De kittens wegen vandaag tussen de

0
gram

&

0
gram

Dag 11

Waar de oortjes een paar dagen geleden nog twijfelden of ze rechtop wilden gaan staan, beginnen we nu echt te zien dat de kittens steeds minder flapoortjes krijgen. Dat is een teken dat de gehoorgangen bij de kittens aan het opengaan zijn. Het zal niet lang meer duren voordat ze ons allemaal goed kunnen horen.

Vandaag hebben we voornamelijk veel bij Ginny en haar kroost gezeten en genoten. De buikfriemeltjes werden door zowel moeder als kittens gewaardeerd en zonder protest ondervonden. Wel kwamen we erachter dat enkele kittens een nieuwe vaardigheid hadden ontwikkeld: zachtjes grommen naar elkaar bij het gevecht om de tepel en ter vervanging van het eerder gehoorde blazen. 

En als ze in een diepe droom zitten terwijl wij met onze handen het nest in kwamen, dan klinkt er ook een verrassend diepe brom uit de keel van sommige kittens. Het is echt te schattig voor woorden om van die kleine frummeltjes zo hun best te zien doen om ons af te schrikken.

De kittens wegen vandaag tussen de

0
gram

&

0
gram

Dag 12

Ik betrapte vandaag een van de rood/witte kittens op het voorzichtig wassen van zichzelf, wat is dat toch een schattig gezicht! De bewegingen blijven klungelig, maar ze zijn er al wel. Ook sabbelen de kleintjes graag op hun eigen pootjes.

In het nest liggen de kittens het liefst nog op een grote hoop bij elkaar, maar als ze wakker zijn wordt er wel bewogen. Dat krijg je natuurlijk nu alle oogjes en de meeste gehoorgangetjes open zijn. Alleen Sleeve’s ogen staan nog in spleetjes open. Waar Gimli als eerstgeborene ook overal de eerste mee is, is Sleeve de laatste op veel fronten. Die verschillen in een nest  zijn heel gewoon, hoor. Alles loopt nog steeds keurig op schema.

De kittens wegen vandaag tussen de

0
gram

&

0
gram

Dag 13

Trillend, wiebelend gaan de eersten op hun vier pootjes staan en kruipen ze het nest door. Ze beginnen interesse te tonen in wat er visueel om ze heen gebeurt en volgen elkaar steeds actiever in het nest. Ook het spel begint nu echt op gang te komen. De eerste worstelpartijtjes vonden vandaag plaats, die halverwege werden afgebroken omdat één van de kittens in slaap viel.

De kittens zijn vandaag ongeveer 2,5 keer zo groot als hun geboortegewicht en dat is te zien! Ze worden steeds groter en het wordt dan ook steeds krapper rondom Ginny’s tepel. Dat wordt wat over een paar weken! De kleuren en tekeningen worden ook steeds duidelijker, net als de gezichtsuitdrukkingen van de kittens. Elke dag worden we een beetje verliefder op de vijf rode rakkers, wat een heerlijk nestje is het toch!

De kittens wegen vandaag tussen de

0
gram

&

0
gram

Dag 14

De kittens zijn aanzienlijk alerter en wakkerder en zitten veel van hun tijd met hun ogen open de wijde wereld in te kijken. Dan strekken ze hun voorpootjes uit, zodat hun voorlijf omhoog staat en draaien ze nog een beetje gedesoriënteerd rond, want ze kunnen zichzelf nog niet helemaal stil houden terwijl ze zich omhoog drukken. Kitten push-ups, noem ik dat. Wat een work-out!

Ook het rondkruipen begint steeds meer rondwandelen in de werpkist te worden; ze gebruiken nu zowel voor- en achterpoten hierbij en ook daarbij is de toenemende kracht in hun pootjes duidelijk te zien.

Er wordt vanuit het nest eigenlijk vrijwel niet meer geblazen naar onze geur, het lijkt erop dat we er officieel bijna helemaal bij horen! Hoera! We hebben het idee dat ze zelfs al nieuwsgierig naar ons zijn en onze bewegingen steeds duidelijker beginnen te volgen. Dat kan ermee te maken hebben dat ze beginnen diepte te zien. 

Ginny doet het nog steeds erg goed en wast de kittens met toenemend protest van het kleine grut. Er wordt sowieso érg veel gepiept door de kittens. Deze piepjes beginnen steeds meer op miauwtjes te lijken. En als moeders durft al te lang buiten het nest te vertoeven, dan zullen ze haar dat laten weten!

De kittens wegen vandaag tussen de

0
gram

&

0
gram

Al met al zijn we aan het eind van de tweede week op het punt gekomen waarop de katjes zichtbaar worden in deze hummels. De neonatale fase is zo ongeveer op zijn eind en het zal dan ook niet heel lang meer duren voordat de eerste voorzichtige stapjes buiten het nest zullen worden gezet.