Het G-team is alweer drie weken oud. Deze week stond de verdere ontwikkeling van de zintuigen en mobiliteit van de kittens centraal. Hoe deze ontwikkelingen er van dag tot dag uitzagen? We nemen jullie in deze blog mee in de derde week van het G-team!

Dag 15

De eerste dag van week drie is aangebroken. Ze zijn nu een volle twee weken oud en groeien als kool. Hun zintuigen ontwikkelen zich goed, dat is te zien aan hoe ze op hun omgeving reageren. Zo rinkelde ik vandaag met een kattenbelletje om te kijken hoe goed ze zouden reageren. Nou, die kopjes gingen allemaal direct de lucht in. Ze volgen geluiden en zichtbare prikkels ook al, maar het gaat allemaal nog wat schokkerig.

Mama Ginny zorgt nog intensief voor haar kittens. Dat houdt niet alleen in dat Ginny regelmatig bij de kleintjes ligt om ze te voeden. Ze wast ze ook uitgebreid en stimuleert nog steeds hun stoelgang. Kittens van deze leeftijd kunnen nog niet zelfstandig naar de kattenbak, dat komt pas over een á twee weken. Voor nu ruimt Ginny dan ook alle ontlasting op uit het nest. Hoe? Tja, ze eet het dus op. Het klinkt misschien wat onsmakelijk, maar zo blijft het nest natuurlijk wel prachtig schoon. Dit mechanisme is erop gericht dat de geur van de ontlasting van de kittens geen roofdieren kan aantrekken, eigenlijk best een mooi stukje biologie dus!

Er wordt in het nest gepoogd een beetje te stoeien met elkaar en ook het spel met ons begint te komen. We worden nog wel toegeblazen, maar veel minder dan in het begin. Daartegenover staat dat de eerste kinkriebeltjes een feit zijn en er een erg tevreden blik tegenover stond van Gimli.  Die tevreden blik zegt best veel, want meestal staan de gezichtsuitdrukkingen van de kleintjes nu nog op zeer ernstig, dit komt door de nog wat hangende oortjes en oogleden. Veel te schattig!

Vandaag kwam de vriendin die Ginny al eerder heeft gezien weer langs en dit keer ging de begroeting al iets soepeler. Ginny nam eten en aaitjes iets terughoudend aan. Natuurlijk keek deze vriendin ondertussen van een veilige afstand naar de Kittenbox. Zo leuk om mensen te zien reageren op die kleintjes. Heerlijk.

De kittens wegen nu tussen de

276
gram

&

292
gram

Dag 16

De kleintjes worden nu echt wel een heel stuk mobieler. Ze bewegen zich vol overtuiging door het nest en klimmen en kruipen over elkaar heen. Dat triggert ook de onderlinge speelsheid. Met open bekjes rollen ze over elkaar heen en wordt er speels tegen elkaar aangetikt.

Je ziet dat ze interesse krijgen in de telefoon. Als ik een foto van ze maak, gaan de kopjes heen en weer en proberen ze scherp te krijgen wat dat ding is dat voor hun neus staat. Daaruit denk ik op te maken dat ze steeds beter diepte kunnen inschatten. Ook zie je dat ze de geluidjes om zich heen steeds interessanter vinden. 

Het eerste hoofdje is overigens vandaag door het speciale ‘kittenopeningetje’ in de Kittenbox gegaan. Vol interesse keek een van de kittens met de twee witte achterpootjes door dit ‘raampje’ naar buiten. Naar buiten stappen was nog wel echt een stapje te ver.

De kittens wegen nu tussen de

282
gram

&

306
gram

Dag 17

We zien en voelen dat de kracht van de kittens nog verder toeneemt. Je mag bijna zeggen dat hun loopjes volwaardig aan het worden zijn. Veel minder gewiebel met als gevolg: veel minder omvallen. We merken die kracht ook op wanneer we ze oppakken. Ze houden ons stevig vast bij de dagelijkse weegsessie. Zo stevig, dat ze soms vast blijven hangen aan een shirt of handdoek. Want ja, ook de nageltjes worden steeds steviger. 

Deel van die dagelijkse weegsessies is ook het wegen van Ginny. Waarom? We willen zeker weten dat haar gewicht stabiel blijft; dat betekent niet teveel afvallen en niet teveel aankomen. Het opvoeden van kittens vergt veel van een (jonge) moederpoes die zelf nog in de groei is. Daarom voeren we haar goed bij met kittenformule. Met resultaat, want het gewicht van Ginny blijft ongeveer gelijk.

De kittens wegen nu tussen de

296
gram

&

322
gram

Dag 18

Wat worden ze al groot! Elke keer als ik de nestkist open doe, ben ik weer verbaasd. Ze lijken elke dag wel een maatje te groeien en levendiger te worden. En waar wij eerst nog degenen waren die naar de kittens keken, kijken de kittens nu ook naar ons terug. We worden gebiologeerd aangekeken en gevolgd. Als ik een foto maak, wordt mijn telefoon met grote ogen gevolgd door het kleine grut. Ze lijken inmiddels wel gewend aan het apparaat, dus hun verwondering heeft plaatsgemaakt voor interesse. Praten Edwin en ik met elkaar, dan volgen de kittens ons stemgeluid. En bewegen we door de kamer, dan bewegen de hoofdjes mee.

Inmiddels kunnen we de meeste kittens op schoot nemen, zonder dat ze gelijk beginnen te piepen om hun moeder. Bij de buikfriemeltjes worden we verliefd aangekeken en vallen de oogjes steeds verder dicht. Al met al lijken de kittens steeds meer interesse te hebben in de wereld buiten elkaar en Ginny om. En dat vinden wij helemáál niet erg.

De kittens wegen nu tussen de

310
gram

&

332
gram

Dag 19

Als wij tot nu toe de kamer binnenkwamen, lagen de kittens nog vaak diep te slapen. Ze lagen dan in een bundel bij elkaar totdat wij onze hand het nest in staken. Maar die tijd is voorbij, want als wij nu de kittenkamer binnenlopen, worden we met vijf paar kraaloogjes aangestaard. Ginny staat dan al vrolijk bij onze voeten te draaien en spinnen, blij met ons gezelschap.

Gaan we bij de kittens zitten, dan kijken ze over de rand van de werpkist naar de buitenwereld en lijken te overwegen de eerste stapjes erbuiten te zetten. Zeker als Ginny het nest verlaat en aan het spelen is, wordt die interesse gewekt. 

Het was vandaag mijn verjaardag. Mijn moeder kwam op visite en heeft ook even gekeken bij de kittens. We lieten tot nu toe bijna geen visite toe op de kittenkamer, omdat Ginny zich daar niet veilig bij voelt. De eerste 2 a 3 weken is het gevoel van veiligheid voor de moederpoes extreem belangrijk voor haar welzijn en dat van haar kittens. Maar zo dicht bij het aanbreken van de derde week, durfde ik het aan om Ginny weer kennis te laten maken met een nieuw persoon. 

Gelukkig bleek Ginny een stuk minder onder de indruk dan ze vorige keren was. Na een keertje blazen en weglopen, kwam ze al snel weer kijken wat er nou eigenlijk aan de hand was. Ginny liet zich, tijdens ontvangst van de liquid snack in mijn moeders handen, al snel aaien. Wat een winst!

De kittens wegen nu tussen de

320
gram

&

344
gram

Dag 20

Toen ik vanochtend de kamer binnen kwam lopen, hoorde ik een luidruchtige miauw van één van de kittens. De kleine rakker was naar buiten gekropen en wist duidelijk niet meer hoe de werpkist weer in te kruipen. Het avonturieren is dus begonnen, maar zoals met elk avontuur, zijn de eerste stappen nog wel erg spannend. Ik zette het kleintje daarom snel weer terug bij de broertjes/zusjes, waarop het weer rustig en stil werd in de kamer.

Alhoewel.. Als ik zo het nest in kijk en kijk naar hoe actief ze aan het worden zijn, zal die stilte niet lang meer duren. De komende dagen zullen de kittens doen wat hoort bij kittens van drie weken (morgen is het alweer zover!): ze zullen de wereld buiten de box gaan verkennen! Nu geniet ik er nog even van dat ze in die tussenfase zitten waarbinnen ik aan deze blog kan schrijven met een kitten op schoot dat gebiologeerd op schoot blijft zitten, kijkend naar de letters die op het scherm verschijnen. Dit is de stilte voor de storm.


Een grote ontwikkeling van vandaag ligt in de interactie tussen Ginny en haar kittens. Tot nu toe begonnen de kittens te miauwen (piepen) op het moment dat Ginny het nest instapte. Maar de kittens houden ook haar nu op een afstandje in de gaten, dus wanneer Ginny richting de kittenbox beweegt, begint er vaak al eentje héél hard te gillen om Ginny en haar melk. Zojuist liep er eentje zelfs luid miauwend naar de opening van de Kittenbox om haar te verwelkomen en melk de eisen. Nee, Ginny is straks buiten de werpkist ook niet meer veilig, haha.

De kittens wegen nu tussen de

340
gram

&

358
gram

Dag 21

Vandaag kwam ik de kamer in om wéér een van de kittens buiten de box te treffen. Dit keer iets minder hulpeloos en in paniek dan gisteren: er werd zowaar rondgekropen. De avontuursdrift neemt dus toe bij het G-team. Ze zijn vandaag drie weken oud, dus die avontuursdrift pas heel goed bij hun leeftijd. Hun zintuigen werken steeds beter en ook hun motoriek verbetert met de dag. Dat betekent ook dat ze uitgebreid spelen met elkaar. De kluwes spelende kittens worden met de dag groter en actiever, een heerlijk gezicht.

Drie weken is ook het moment om echt te gaan werken aan het socialiseren met nieuwe mensen. Vandaag hadden we dan ook de eerste ‘echte’ kittenvisite. Een van onze volgers, die zelf ook pleeggezin is geweest, heeft ons vandaag bezocht met als doel het socialiseren van Ginny met vreemden. Dit ging op mijn verjaardag zo goed, dat ik het moment wilde aangrijpen om haar met meer mensen kennis te laten maken. Deze visite kwam alleen en had wat overtuigingskracht nodig. 


De eerste 45 minuten nam ze wel lekkers aan, maar bleef ze argwanend. Hoe langer de visite er echter was en hoe meer liquid snacks erin gingen, hoe overtuigender Ginny de knuffels ontving. Uiteindelijk ontdooide de blik in haar ogen en werd er vol overgave geknuffeld. Dat betekende groen licht om de visite ook de kittens te laten benaderen. Ginny lag ontspannen naar ons te kijken vanaf de vensterbank terwijl de kleintjes nieuwe geurtjes tot zich namen. En ja, natuurlijk werd de visite voorzien van een blaasorkest. Het zal niet lang meer duren voordat ze op visite afrennen, maar voor nu geniet ik nog even van dit hilarische tafereel.

De kittens wegen nu tussen de

356
gram

&

368
gram

Wat een grote stappen deze week!  Ook letterlijk, want in het nest is het een stuk actiever en wordt er flink rondgelopen. Langzaamaan wordt nu ook het leven buiten de box interessant. De minikatjes zijn nu toch echt wel een feit. 

De kleintjes groeien flink en liggen allemaal prima op schema qua gewicht.  Sterker nog: ze zijn iets zwaarder dan het gemiddelde kitten van deze leeftijd (ongeveer 350 gram). Ginny doet haar werk dus goed.

Wij kijken uit naar volgende week, waarin de kittens steeds actiever zullen worden en actief gebruik zullen gaan maken van de kittenren. De volgende visites zijn al ingepland, zodat de kleintjes en Ginny uitgroeien tot sociale katjes voor hun toekomstige eigenaren. Jullie lezen ook hier meer over in de blog van volgende week!