We staan aan het begin van de vierde week, de kittens zijn nu dus ruim drie weken oud en ontwikkelen zich keurig. We zien steeds meer activiteit en de opluchting bij Ginny is duidelijk zichtbaar: eindelijk krijgt ze wat terug voor al haar goede zorgen. Het kitten in haar komt namelijk steeds meer naar voren, nu haar kittens mobieler worden. Niet lang meer en Ginny kan echt spelen met haar grut!

Dag 22

Waar het leven van de kittens nog veelal plaatsvond binnen de wanden van de Kittenbox, verplaatst hun aandacht steeds meer naar buiten toe. Er wordt dan ook druk tegen de rand van de box gekrabt en over de rand van de opening gekeken. Ginny kijkt bijna ‘hongerig’ naar haar kittens terwijl ze van buiten recht naar de opening van de kittenbox toe ligt. Af en toe slaat ze speels naar haar kittens om ze uit te dagen naar buiten te komen, maar de kittens vinden de afstap nog iets te groot. Daarom heb ik maar een afstapje naar ‘buiten’ toe gemaakt voor de kleintjes.

Het duurde daarna niet lang of de kleintjes gingen op avontuur. Ginny kan haar lol niet op en het duurt niet lang voordat ze een van de kittens met twee pootjes vastpakt om er met haar achterpootjes tegenaan te trappelen. “Speel nou toch met mij!”, lijkt ze te roepen. Misschien is dit spel nog iets te ruw voor het kleintje, die zich in reactie helemaal slap maakt. Moederlijk als Ginny dan wel weer is, begint ze het kitten gelijk te wassen. 

Het volgende uur is gevuld met soortgelijke speelmomenten waarbij Ginny verstoppertje speelt met de rode rakkers en de kleintjes vooral nog bezig zijn met het ontdekken van de kittenren. Na een tijdje trekt de eerste zich terug naar de Kittenbox, al snel gevolgd door de rest. Ginny kijkt bijna teleurgesteld de box in om er vervolgens bij te gaan liggen en haar kleintjes te laten drinken.

Ons valt de laatste daagjes op dat de kittens een beetje tranende oogjes hebben. We maken dit goed schoon, maar dit is wel iets wat we goed in de gaten moeten houden.

De kittens wegen nu tussen de

362
gram

&

394
gram

Dag 23

We kijken de box in en zien… ja, het zijn echt blauwe oogjes! Tot nu toe hadden de kittens zwarte kraaloogjes, maar deze veranderen langzaam in grote, blauwige kijkers met pupilletjes erin. Het contrast met de rode vachtjes is té schattig.

Waar gisteren het avontuur nog wat terughoudend was, bewegen de kittens nu vrij binnen en buiten de box. Ze komen zelf naar buiten toe als wij in de buurt zijn en laten zich lekker uitdagen door elkaar en Ginny. En als ze moe zijn, gaan ze vaak weer terug naar de werpkist, maar ze vallen nu soms ook in slaap in de kittenren. Je ziet ze dan echt wegdoezelen.

De oogjes zijn vandaag een stuk minder vies. We maken ze goed schoon en dat lijkt te helpen. Ginny zorgt fantastisch voor de kleintjes en is in een opperbest humeur nu ze nog meer kan spelen met haar kittens. Ze maakt allemaal vrolijke geluidjes en drentelt enthousiast door de kittenren als de kittens weer actief worden. Je ziet hieraan echt dat Ginny zelf nog een kitten is. Maar wat is ze een fantastische moeder!

De kittens wegen nu tussen de

366
gram

&

392
gram

Dag 24

Er wordt volop gespeeld door het G-team. Moeder en kittens rollebollen er wat op los. En hoewel Ginny nog steeds iets te enthousiast is in het spel, spelen de kittens inmiddels wel terug. Daarbij zien we een verandering in de ontwikkeling van de kittens: ze reageren duidelijk op het gepiep van broertjes/zusjes. Ook als wij geluiden maken, gaan de kopjes steeds sneller en meer geïnteresseerd omhoog.

De kittens wassen zichzelf en elkaar inmiddels uitgebreid en het spel wordt steeds iets feller. Er wordt zelfs al af en toe gepiept naar elkaar als het spel te wild wordt. Ze lopen daarbij steeds zelfverzekerder richting hun doel. Speeltjes worden meer herkend en Ginny’s tepels worden achtervolgd door de kittenren. Het arme meisje wil spelen, maar de kittens stormen dan gelijk op haar tepels af. Je merkt dat Ginny heel duidelijk zelf bepaalt wanneer zij haar kinders van melk voorziet. Heeft ze er geen zin in? Dan loopt ze gewoon weg.

De kittens wegen nu tussen de

380
gram

&

402
gram

Dag 25

Als wij de kamer binnenkomen, reageren de kittens vrolijk op ons. Ze komen zelfs met zn allen bij de opening van de werpkist kijken als we bij ze komen zitten, om vervolgens vrolijk naar buiten te kruipen. Ze lijken onze stemmen te herkennen en ook steeds leuker te vinden. Er wordt daarbij steeds minder geslapen; vaak als wij over de rand van hun werpkist kijken, zien we één en al worstel- en waspartijtjes.

Ginny is dolgelukkig met haar speelse grut. Vanavond bracht ik een uurtje door in de ren waarbij Ginny van het een naar het andere kitten rende om ermee te spelen. Ze daagt ze uit, maar laat de kittens haar nu ook een beetje uitdagen. We zien dat haar spel minder grof is dan een paar dagen geleden, maar ze geniet er niet minder om. Ze lijkt te begrijpen dat deze frummels echt nog te klein zijn om tegenaan te trappelen, dit tot onze opluchting, want het was toch best een beetje een zielig gezicht.


De kittens kruipen vrolijk de ren rond en zijn steeds meer geïnteresseerd in de speeltjes die rondslingeren. Ze zitten erop en kijken er geïntrigeerd naar. Ook onze voeten en handen worden uitgebreid bewonderd en besnuffeld. Je ziet steeds meer die herkenning in hun lichaamstaal, hoewel er hier en daar nog steeds een beetje geblazen wordt als ze net wakker zijn. Blijkbaar zijn ze dan nog te moe om ons al te herkennen, haha.

De kittens wegen nu tussen de

388
gram

&

408
gram

Dag 26

Het wordt een steeds gezelligere boel in de kittenren. Wanneer wij er niet zijn, slapen de kittens nog voornamelijk, maar onze aanwezigheid lijkt de kittens ook actiever te maken. Het lijkt er wel op dat het avontuur buiten de box voornamelijk plaatsvindt als wij erbij zijn. Een paar keer per dag zitten we dan ook bij Ginny en haar kleintjes om ze te stimuleren.

Het eerste kitten speelt al met zo’n rammelend kittenballetje. Met dat kleine, uitgestoken pootje, wordt het balletje kundig en veelvuldig vooruit gerold. Dit is zo’n schattig gezicht! Ook het spel met ons intensiveert. We worden uitbundig vastgepakt met diezelfde pootjes als we over de buikjes kriebelen. Ze laten zich dan op hun rug vallen en gaan echt de interactie met ons aan. In dit spel pakt een aantal ook onze vingers vast met hun mondjes. Daarbij voelde ik vandaag bij allemaal al het begin van de snijtandjes zitten. Bij één kitten waren zelfs de hoektandjes al voelbaar. We zullen binnenkort moeten gaan werken aan het zachte spel, maar voor nu is het vooral heel goed dat ze lol hebben met ons. Die positieve ervaringen zijn goud waard!

Overigens: dat kruipende lopen dat de kittens een paar dagen geleden nog deden, is inmiddels aan het transformeren in een zelfverzekerd loopje. Een aantal kittens heeft zelfs al een beetje ‘swagger’ en waagt zich aan een klein sprintje. 

De traanoogjes van vorige week lijken weer terug te komen nadat ze een paar daagjes zijn weggeweest. Het wordt tijd de dierenarts hierover te consulteren. Misschien moeten we gewoon blijven schoonmaken, maar het zou ook kunnen dat we een beetje moeten gaan zalven. 

De kittens wegen nu tussen de

400
gram

&

420
gram

Dag 27

We hadden een doorbraak! De kittens stonden rechtop tegen de krapbaal, ze beginnen te klimmen! Dat zegt een hoop over de kracht in hun lijfjes en hun coördinatie. Het gaat nog een beetje twijfelend en schokkerig allemaal, maar je kan niet anders dan ze applaudisseren voor hun doorzettingsvermogen!

Vandaag hadden we weer visite gehad bij de kittens. We wilden de kittens de kans geven om te wennen aan nieuwe mensen met hun geuren, bewegingen en geluiden. De baasjes van kittens uit ons C-team kwamen langs en begonnen met een kennismaking met Ginny. Al snel werd de voortgang duidelijk die Ginny heeft gemaakt tijdens de vorige visites. Ze nam gelijk al reikhalzend een vloeibare snack aan en al snel liep ze tussen de visite door en liet ze zich al spinnend aaien. Wat ben ik dolblij met deze ontwikkeling!

Ook de kittens reageren goed op de nieuwe invloeden. Dit keer hebben we de visite – toen Ginny eenmaal op haar gemak was – echt de kittens voluit laten oppakken, knuffelen en ermee laten spelen. Ze hebben zelfs de kittens mogen wegen, allemaal in het kader van socialisatie. 

En de oogjes? Die lijken steeds rustiger te worden!

De kittens wegen nu tussen de

406
gram

&

444
gram

Dag 28

We mogen het nu toch wel zeggen: ze eten! Het papje met vlees en melk vinden ze helemaal niet zo interessant. Maar op het moment dat we soep voor katten voor Ginny wegzetten, kwam een van de kittens al snel enthousiast aanhobbelen. Het duurde daarna niet lang voordat drie kittens enthousiast op een rij aan het smakken waren. De andere twee keken van een afstandje toe.

Het is onverstelbaar dat ze twee weken geleden nog nauwelijk vooruit kwamen, want de G-kittens lopen niet alleen, er worden ook echte sprintjes getrokken. Het speelgoed wordt met interesse bekeken en aangetikt en ook wij moeten eraan geloven: we worden uitgebreid beklommen en uitgedaagd. 


Naast het zachte eten, zijn er ook een paar kittens die nu brokjes interessant zijn gaan vinden. De brokjes worden niet alleen besnuffeld, maar na een paar keer onwennig kauwen ook opgegeten en de waterbak wordt voorzichtig in gebruik genomen. Het is duidelijk dat de tandjes van het grut zich de afgelopen dagen hebben ontwikkeld en de kauwdrift neemt toe. En met kauwen, en dus eten, komt ook de stoelgang. Ja, de kittens hebben vandaag een eerste drolletje gelegd. Of nouja, meer een soort oranje, smeuïge derrie. 

We zijn dan ook begonnen met de zindelijkheidstraining. Dat houdt in dat we ze op de kattenbak zetten als we vermoeden dat ze hun behoefte moeten doen. Op dit moment is dat nog best lastig: we zijn er niet altijd bij en je moet ze maar net ‘betrappen’ op een moeilijke blik of ongemakkelijke houding. We doen ons best! En we weten ook uit ervaring: die zindelijkheid komt eigenlijk vanzelf wel. We kunnen het alleen wat versnellen door wat te helpen.

De kittens wegen nu tussen de

428
gram

&

458
gram

Wat hebben we genoten deze week. We zijn inmiddels wel in mijn favoriete periode beland: de kittens zijn nog zo klein en schattig, maar al wel lekker aan het verkennen. Ze beginnen te eten en worden daarmee steeds zelfstandiger. Ook fysiek zijn ze flink veranderd: de oortjes gaan steeds meer rechtop staan, hun tandjes zijn ver genoeg ontwikkeld om brokjes te gaan eten en de bewegingen worden steeds meer gecontroleerd. Er wordt zelfs al geklommen!

We gaan de komende week richting zindelijkheid en de kittens zullen steeds meer brokjes gaan eten.  Ook zullen we steeds meer sociaal spel gaan zien, wat altijd hilarisch is. Ze maken zich dan namelijk heel groot richting hun nestgenootjes. Kijken jullie er ook al zo naar uit?