De kittens van het G-team zijn vijf weken en deze week hebben we ze weer enorm zien groeien. In deze blog nemen we jullie mee in de week waarin de kittens hoektandjes krijgen, ze echt op ons af komen rennen en het gebruik van brokjes en kattenbakken door de kittens nu echt een feit wordt. Ze krijgen ook een echt eigen willetje, maar zijn nog steeds wel wat klungelig en wiebelig. Een heerlijke combinatie!

Dag 29

Het voordeel aan het in huis hebben van ieniemienie kittens met moederpoes, is dat de eerste weken de zorgen vooral worden beperkt tot het geven van aandacht en voeding. Maar die rustige periode is vandaag officieel voorbij: bij binnenkomst in de kittenkamer werd al snel duidelijk dat de kittens massaal hun behoeften zijn begonnen te doen. Alle handdoeken zaten onder de kittenpoep. En hoewel de kittenpoep nog wordt opgegeten door Ginny, zat het wel overal verspreid. Ook dat hoort bij de zorg voor kittens en gelukkig doet een wasje wonderen!

Het is aan ons om de kittens aan te moedigen gebruik te maken van de kattenbak. Instinctief graven ze wel al op plekken waar dat kan om dan vervolgens hun plasjes en poepjes te doen, maar een handdoek is op dit moment dus ook graafbaar. Dat betekent dat we de kittens – voor zover wij bij ze zijn – bij aanwijzingen dat ze de kattenbak nodig hebben, gelijk op de kattenbak zetten. 

In de kittenren is het overigens een grote speelpartij. De kittens stuiteren rond, rollen over elkaar heen en klimmen vol overtuiging tegen de krabpaal aan omhoog. Nee, ik denk niet dat we ze nog héél lang in de ren gaan houden. Ze maken er overigens op meer vlakken een rommeltje van: ze krijgen van ons elke dag kittenmelk, maar in plaats van het op te eten, lopen ze er voornamelijk doorheen. Wat bij ons helpt, is wat kattenvlees (mousse of pathé) op de rand van het bakje te smeren. Dat ruikt namelijk zo snel, dat het hun eetlust opwekt en ze voordat ze het zelf weten al snel melk aan het drinken zijn.

De kleintjes piepen inmiddels overigens veel minder bij het oppakken. Het is een gewoonte geworden om in onze handen te zitten en ze herkennen ons inmiddels met ogen, oren en neus. 

De kittens wegen nu tussen de

444
gram

&

472
gram

Dag 30

Vandaag hadden we weer kittenvisite, dit keer van de baasjes van Freya en Furgy uit het F-team. De kittens lijken absoluut niet onder de indruk van nieuwe mensen en komen nieuwsgierig kijken. Voor Ginny is het eerste contact nog wat twijfelachtig, maar iedereen die met een vloeibare snack aan komt, wint al snel haar vertrouwen. Ook nu was dat het geval. 

De visite was natuurlijk helemaal ontdaan door de kleine kittens, want in het echt zijn ze  veel kleiner dan ze op beeld lijken. De kittens zijn dan ook veelvuldig opgepakt, geknuffeld en bekeken. Ook laten we visite nu de kittens wegen, zo weten we zeker dat elk kitten door visite is vastgehouden en opgetild is. Ginny laat het allemaal toe en houdt goed in de gaten dat er geen rare dingen gebeuren, maar wacht toch vooral af tot het moment dat zij gewogen wordt en daar wat lekkers bij krijgt. 

Ik dacht het overigens al eerder op de dag gehoord te hebben, maar ook de visite dacht een van de kittens te hebben horen spinnen. Dat blijft toch een heel bijzonder moment. Ze lopen in elk geval vrolijk en met hoge staartjes overal op en tussen. Leuk was toch ook dat de visite o.a. speelgoedmuisjes had meegenomen, waar een van de kittens ‘s avonds al enthousiast mee aan het spelen was. Dit was niet meer het vrij passief tegen iets aantikken, maar echt met vier pootjes om het muisje heen rollen. Aan dit soort ontwikkelingen zien we dat de motoriek snel beter wordt. Ook worden ze avontuurlijker: ze liggen niet meer alleen maar braaf in de kittenbox, maar gaan soms ook op andere plekjes liggen, zoals in een mandje dat we enkele dagen geleden van andere visite kregen. 

De kittens wegen nu tussen de

442
gram

&

468
gram

Dag 31

We hadden dit weekend vrienden te logeren. Perfect natuurlijk als je pleegkittens in huis hebt, want zo krijgen ze alle aandacht van de wereld! Er is dan ook veel tijd doorgebracht op de kittenkamer. Eerste werd Ginny overwonnen. Dat duurde helemaal niet lang meer, ze nam namelijk gelijk het lekkers aan en lag al snel spinnend op haar zij terwijl ze kinkriebeltjes in ontvangst nam. Echte liefde!

Bijkomend voordeel van deze visite: een van de vrienden is dierenarts en heeft samen met mij gekeken naar de geslachten van de kittens. We hebben zo een redelijke schatting kunnen maken van het geslacht van de kittens, hoewel we allebei nog niet helemaal zeker waren. We komen uit op twee katertjes en drie poesjes. Met het bepalen van het geslacht, komt ook het geven van de namen. De katertjes noemen we Gambit en Gatsby en de poesjes Gimli, Genji en Gaia. Nou maar hopen dat we de geslachten goed hebben bepaald!  

Ik zei tegen de visite dat de leukste periode is aangebroken met het G-team: ze worden namelijk steeds actiever en gaan de interactie met ons mensen steeds meer aan. Ze snuffelen vol interesse aan onze voeten, spelen met onze handen en kijken ons met grote oogjes aan voordat ze vrolijk op ons aflopen. De visite had dan ook genoeg te doen en te zien. En na het speelkwartier, werden de kittens nogal moe. Grappig om te zien is dat de kittens nu hun eigen nieuwe slaapplek hebben gekozen: bij de verwarming. Dat is natuurlijk lekker warm! 

De kittens wegen nu tussen de

450
gram

&

490
gram

Dag 32

Ook nu bracht ik met de visite veel tijd door bij de kittens. Het is leuk om met een dierenarts bij naar de kittens te kijken, omdat je ineens op andere zaken gaat letten. Zo kwamen we er vandaag achter dat alle kittens inmiddels vier hoektandjes hebben. Weer een ontwikkeling waarmee ze keurig op schema lopen. 

Hoe staat het nu met hun zicht en gehoor? Het gehoor lijkt inmiddels al goed te zijn ontwikkeld. Het zicht is er nog niet helemaal. Je ziet dat de kittens nog een beetje wiebelen bij het proberen te focussen en ze springen in het spel ook nog niet helemaal raak. Vaak zitten ze ook nog wat beduusd naar de wereld om zich heen te kijken, alsof het allemaal nog niet helemaal binnenkomt. 

Aan andere dingen zien we dat het zicht wel goed ontwikkelt: er wordt heel veel gespeeld met de aanwezige speeltjes. Van hengels tot rammelballetjes en van kickeroos tot kraakspeeltjes, niks is veilig. En dat leidt tot leuke taferelen, waarbij meerdere kitttens dichterbij een rammelend speeltje kruipen, terwijl wij ermee bewegen. 

Er wordt inmiddels over het algemeen keurig gebruik gemaakt van de kattenbak. We vonden nog wat drolletjes in een hoekje van de kittenren, daar plaatsten we nog een kattenbak. Vanaf nu zouden de kittens die hun behoefte buiten de bak deden, dit in de bak moeten doen.

De kittens wegen nu tussen de

452
gram

&

502
gram

Dag 33

We beginnen sociaal spel te zien! Dat betekent dat er in het spel tussen de kittens haartjes omhoog gaan en er zijwaarts tegen elkaar wordt opgelopen. Het is hilarisch dit gedrag te zien bij kittens, omdat het bedoeld is om te imponeren. Natuurlijk is het helemaal niet imposant, eerlijk nog schattiger dan ze normaal al zijn.

De afgelopen dagen bleek dat twee van de meisjes – Gaia en Genji – begonnen af te vallen. We hebben dit vaker gezien op het moment dat het speenproces is begonnen: de eerste kittens eten goed van het voedsel en de moederpoes bouwt daarmee samen de voedingen moedermelk af. Gaia en Genji eten echter nog niet zo fantastisch van de brokjes of de kittenmelkpapjes. Ze lopen constant achter hun moeder aan in de hoop dat ze wat melk mogen drinken, maar Ginny staat dat maar mondjesmaat toe. 

Gelukkig slaat de volgende poging wel aan: een beetje kattensoep over de brokjes en zowel Gaia als Genji staan te popelen om de brokjes te verslinden. Je ziet dan ook gelijk hoe hongerig ze zijn. Aan het eind van de dag mocht het resultaat er zijn: beiden waren heel mooi aangekomen.

De kittens wegen nu tussen de

444
gram

&

518
gram

Dag 34

Er zullen zich meer momenten als vandaag gaan voordoen, waarbij de kittens niet iets ‘nieuws’ doen op een nieuwe dag. We kunnen wel zeggen dat de kittens steeds enthousiaster worden van het eten dat we voorschotelen. We hebben daarin wel verschillen. Gatsby, bijvoorbeeld, is een enorme vreetzak die gelijk op ons melk met brokjesmengsel af komt rennen als het klaar wordt gezet. Het verbaast ons dan ook niks dat Gatsby enorm hard groeit en de grootste uit het nest is. Ook de tweede kater, Gambit, komt vaak al snel op de voerbakjes af. Hij heeft echter een voorkeur voor brokjes.

Kijken we naar de dames, dan is Gimli de gemakkelijkste eter. Zij eet van alles wat en komt dan ook geleidelijk aan. Geen grote eter zoals haar broers, maar een gezonde eetlust zit er wel in. Gaia en Genji blijven de moeilijkere etertjes. Voor hen moeten we echt brokjes met kattensoep klaarzetten. Zij zijn hongerig als wij de kamer inkomen en storten zich op de door ons bereide porties. Gaia en Genji blijven nu wel netjes aankomen, net als hun broers en zusje. Hopelijk worden ze de komende weken wat minder kieskeurig en leren ze ook andere dingen eten.

Overigens: het maakt Ginny absoluut niets uit wat er voor de kittens wordt neergezet. Zij eet echt alles op en we moeten haar in het begin ook bij de bakjes weghouden, zodat de kittens een kans krijgen om lekker te eten, voordat zij alle bakjes leegrooft. Gelukkig laat Ginny zich met een simpele ‘nee’ en een hand voor het bakje gemakkelijk wegsturen. Wij begeleiden haar dan naar het bakje met gewone brokjes en daar eet ze tevreden van. Voor ons is het goed in de gaten te houden dat Ginny niet teveel eet en niet teveel aankomt. Ze zou niet de eerste moederpoes zijn die met een beetje overgewicht naar haar nieuwe baasje gaat (ik kijk niet naar jou hoor, lieve Lorelei).

De kittens wegen nu tussen de

482
gram

&

548
gram

Dag 35

De kittens worden nog enthousiaster als we de kamer in komen lopen. Vooral Gaia en Genji staan vaak al snel aan onze voeten, omdat het eten dat zij lekker vinden nu elke dag door ons wordt klaargemaakt voor ze waar ze bij zijn. Het is dus ook niet zo gek dat ze blij van ons worden. Waar wij dan weer blij van worden, is dat Gaia inmiddels ook van het mengsel van melk en brokjes is gaan eten! Nu Genji nog.

En omdat ze ons nu leuk vinden, worden inmiddels ook onze benen beklommen. Heel schattig, wel een klein beetje pijnlijk af en toe! Verder is het sociale spel goed aan het ontwikkelen: er wordt volop zijwaarts gelopen, met vier pootjes de lucht in gesprongen en we zien zelfs dat ze elkaar beginnen te besluipen. Lekker uitdagen, daarmee beginnen straks de grootste en wildste speelpartijen. Nu is het allemaal nog redelijk braaf, hoewel ze wel al lekker achter elkaar aan rennen. 

Met die druktemakerij en het toenemende eten van brokjes, zien we overigens wel dat de kittenkamer een steeds grotere rommel wordt bij binnenkomst. We mogen elke dag een mix van brokjes en kattenbakgrit opvegen. Maakt niet uit hoor, het is heerlijk genieten van die kleintjes!

De kittens wegen nu tussen de

486
gram

&

548
gram

Wat een week, wat een week.  De ontwikkelingen gaan keihard. En dat is niet zo gek dat nu de kleintjes naar de kattenbak gaan, ze zelf hun slaapplaats kiezen, ze zelfstandig leren eten en ze zich volop sociaal aan het ontwikkelen zijn. 

Volgende week zullen de sociale ontwikkelingen zich voort gaan zetten en zullen ze nóg zelfstandiger en avontuurlijker gaan worden. Wij zijn benieuwd waar ze over een week staan. Jullie ook?